18 Ventspils vidusskolu šāgada absolventiem atestātā ir tikai atzīmes 8, 9 un 10, bet centralizētie eksāmeni novērtēti ar A un B līmeni. Šodien viņi saņems apliecību par nosaukuma Gada skolēns piešķiršanu. 

Šo goda nosaukumu mūsu pilsētā piešķir kopš 2000. gada, un līdz šim to saņēmuši 69 vidusskolu absolventi. Tik daudz laureātu, cik šogad, gan ir pirmoreiz, iepriekš lielākais skaits bijis 2003. gadā – 13.

Sandra Žvagina, Dārta Brikaine, Tatjana Francuzova, Līvija Daudze, Monta Geidāne, Agnese Treimane, Liene Švarce, Matīss Sakne, Elīna Ingelande, Artjoms Gusevs, Anastasija Ponomarjova, Aļina Staruka, Dmitrijs Ļaško, Mikola Kravčuks, Artjoms Kopirins, Tatjana Šika, Artūrs Orbidāns un Māra Siliņa ir 2010. gada izlaiduma izcilnieki.

Četri no viņiem guvuši panākumus arī valsts mērogā: Artūrs Orbidāns ieguvis 1. vietu politikas un tiesību, bet 3. – vēstures olimpiādē, Sandra Žvagina ierindojusies 3. vietā mājturības olimpiādē un saņēmusi Atzinības rakstu latviešu valodas un literatūras olimpiādē, Dārta Brikaine bijusi 3. labākā mājturības olimpiādē, bet Artjoms Gusevs – izcilākais publiskās runas konkursā.

Agnesi Treimani 1. ģimnāzijas direktore Pārsla Kopmane raksturo kā apzinīgu un ļoti mērķtiecīgu. Viņa spējusi ne tikai gūt augstas sekmes mācībās, bet piedalīties arī sabiedriskajā dzīvē – spēlējusi skolas teātrī, dziedājusi Jūras akmentiņos, bijusi arī pasākumu vadītājas lomā gan Kultūras centrā, gan Jūras vārtos.

Jauniete vēlējusies studēt režiju, taču šogad Kultūras akadēmijā šajā programmā nav bijusi uzņemšana, tādēļ nolēmusi iegūt pamatīgākas teorētiskās zināšanas, studējot kultūras socioloģiju un menedžmentu. Agnese priecājas, ka iekļuvusi budžeta studentu desmitniekā, bet par studijām ārzemēs saka: «Esmu Latvijas patriote, un uzskatu, ka arī šeit var iegūt labu izglītību. Ja kādreiz izlemšu gūt pieredzi ārzemēs, noteikti atgriezīšos.»

Artūram Orbidānam skolā padevušās gan eksaktās, gan humanitārās zinības – vidusskolas laikā viņš paspējis piedalīties fizikas, matemātikas, ķīmijas, informātikas, vācu valodas, vēstures, politikas olimpiādē. Tomēr studēt izvēlējies elektroniku Ventspils Augstskolas Informācijas tehnoloģiju fakultātē. Būs interesanti, viņš atzīst, jo tā ietver gan fiziku, gan datorzinības, gan programmēšanu.

Mūsu augstskolu puisis uzskata par perspektīvu – tā startē dažādos Eiropas projektos, saņem domes atbalstu, tepat Irbenē ir radioastronomijas centrs. Galu galā – arī ģimenei vieglāk. Arī viņš neizslēdz iespēju maģistra grādu iegūt ārzemēs.

Šodien 18 ģimnāzijas, 2., 3. un 4. vidusskolas absolventi Livonijas ordeņa pilī svinīgā gaisotnē saņems Pedagoģiskā darba inovācijas fonda apliecību par nosaukuma Gada skolēns iegūšanu. Agrāk laureāti guva arī materiālu stimulu 150 latu veidā, bet, kopš dzīvojam taupības režīmā, jāiztiek vien ar goda nosaukumu un vērtīgām balvām – šoreiz tās ir kultūrvēstures grāmatas un gudrības simbola – pūces – keramisks veidojums.

Kā vienmēr, arī šoreiz ar absolventiem izcilniekiem tiksies domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs, lai uzzinātu jauniešu viedokli par izglītības procesiem, uzklausītu ieteikumus. Absolventi informēs arī par to, kādās augstskolās iestājušies.  

Foto paraksts: Agnese un Artūrs savu nākotni redz tikpat vilinošu kā savulaik dullais Dauka horizontu.

Foto: Juris Ģigulis

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: