No 1. septembra iesniegumus valsts un pašvaldību iestādēm portālā www.Latvija.lv būs iespējams iesniegt elektroniski, šodien preses konferencē žurnālistus informēja Valsts reģionālās attīstības aģentūras (VRAA) direktore Solvita Zvidriņa.

Aplēses liecina, ka 5% no visas valsts pārvaldes dokumentu aprites ir iedzīvotāju iesniegumi, kuru skaits gadā sasniedz aptuveni pusmiljonu. VRAA direktores vietniece elektroniskās pārvaldes jautājumos Vita Narnicka sacīja, ka līdz ar jauno iespēju pakāpeniski varētu pieaugt arī to valsts pārvaldes iestādēm adresēto iesniegumu skaits, kuri tiek rakstīti elektroniski.

Lai elektroniski iesniegtu iesniegumu, iedzīvotājam portālā www.Latvija.lv būs jāautorizējas ar interneta bankas vai elektroniskās identifikācijas kartes starpniecību. Uz elektronisko iesniegumu attieksies visas Iesnieguma likuma normas, tostarp par atbildes sniegšanu un tiesiskajām sekām iestādei, ja atbilde netiek sniegta, kuras patlaban tiek attiecinātas uz papīra formā iesniegtajiem iesniegumiem.

Atbildi iedzīvotājs, tāpat kā pašlaik, varēs saņemt mēneša laikā portālā www.Latvija.lv. Ja, iesniedzot e-iesniegumu, tiks norādīta e-pasta adrese, uz to atnāks paziņojums par atbildes saņemšanu.

Vienlaikus visus iesniegumus tomēr nebūs iespējams iesniegt elektroniskā veidā, piemēram, papīra formā vēl aizvien būs jāiesniedz pieteikumi tiesām, kā arī jaunajām un topošajām māmiņām būs jāturpina doties uz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļu, lai līdz ar darba nespējas lapu B iesniegtu papīra formas iesniegumu maternitātes pabalsta saņemšanai. Narnicka skaidroja, ka tehniski šādu iesniegumu elektronisku iesniegšanu būtu iespējams nodrošināt, taču tam nepieciešamas izmaiņas normatīvajos aktos, kas prasot zināmu laiku.

VRAA pārstāvji uzsvēra, ka jaunā sistēma ir droša, jo katrs pieslēgums portālam tiek autentificēts, katra veiktā darbība tiek auditēta, kā arī katru gadu tiek veikts drošības audits. Elektronisko iesniegumu arī nebūs iespējams iesniegt cita cilvēka vārdā, to varēs darīt vien elektroniskā formā, pievienojot iesniegumam pilnvaru.

Jauno elektronisko iesniegumu iesniegšanas sistēmu izveidojuši paši VRAA darbinieki, līdz ar to tā nav prasījusi papildu izmaksas.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: