Latvijā no pacientu iemaksām tiek atbrīvotas tikai trūcīgās personas. Taču Ventspils pašvaldība nodrošina atlaides arī maznodrošinātajiem ventspilniekiem, kā arī pensionāriem un invalīdiem ar noteiktiem ienākumiem.

Valsts garantē, ka no pacientu iemaksas, līdzmaksājumiem un dienas stacionāra pakalpojumu apmaksas tiek atbrīvotas tikai trūcīgās personas, kuru vidējie mēneša ienākumi pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 90 latus.

 

Savukārt Ventspilī pašvaldība atbalstu garantē arī ventspilniekiem, kuru ienākumi ir lielāki. Tās ir maznodrošinātās personas, kā arī pensionāri un invalīdi, kuru ienākumi uz vienu personu nepārsniedz 169,58 latus. Šie cilvēki saņem pacientu iemaksas atlaidi 50 santīmu apmērā par vizīti pie ģimenes ārsta, 1,20 latu apmērā, apmeklējot ārstu speciālistu, un 3,80 latu apmērā – ārstējoties slimnīcas nodaļā. Tātad par vizīti pie ģimenes ārsta viņiem jāmaksā 50 santīmi, pie speciālista – 1,80 lati, bet par gultasdienu slimnīcā – 5,70 lati. Tāpat arī tiek piemērotas atlaides par ārstēšanos paliatīvās aprūpes nodaļā un onkohematoloģijā, kur maznodrošinātajiem jāmaksā 1,20 lati, kamēr citiem pacientiem – 5 lati par gultasdienu.

 

Lai saņemtu pacientu iemaksas atvieglojumus, ir jāuzrāda Sociālā dienesta izsniegta maznodrošinātas personas izziņa vai izziņa par atbilstību pacientu iemaksas atvieglojumu saņemšanai Ventspils medicīnas iestādēs.

 

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Siliniece ir pateicīga pilsētas pašvaldībai, kas spējusi rast finansējumu daļējai pacientu iemaksas kompensācijai maznodrošinātajiem, jo tas paplašina veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un arī iedzīvotāji ar mazākiem ienākumiem var ārstēties, tādējādi neielaižot slimības. Turklāt tādu atbalsta praksi visas pašvaldības nepielieto.

 

Šogad pirmajos septiņos mēnešos slimnīcas stacionārā Ventspilī ārstējies 241 pacients, kuram pienācās pašvaldības piešķirtā atlaide, bet ambulatori uz konsultācijām pie speciālistiem devies 181 šāds pacients. No Ventspils domes Sociālā dienesta slimnīcai par šiem pacientiem samaksāti vairāk nekā septiņi tūkstoši latu. Jāpiezīmē, ka maznodrošinātajiem pacientiem pretī nāk arī slimnīca, kas pēc savas iniciatīvas no viņiem neiekasē 30 latu lielo līdzmaksājumu par ķirurģiskajām operācijām.


Uzziņai

Ģimene (persona) ir atzīstama par maznodrošinātu, ja visi pilngadīgie ģimenes locekļi ir pensionāri un/vai invalīdi un ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 145,38 latus. Tāpat uz šo statusu var pretendēt ģimenes, kurās vismaz viens no pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir darbspējas vecumā, un ienākumi uz katru ģimenes locekli nepārsniedz 107 latus mēnesī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: