Kā katru gadu, septembrī visā Latvijā līdz ar citām Eiropas valstīm norisināsies Eiropas kultūras mantojuma dienas (Mantojuma dienas), ko rīko Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar kultūrvēsturisku objektu saimniekiem.

Šogad Latvijā tās norisināsies no 7. līdz. 9. septembrim, un veltītas tēmai “Baltijas jūras piekrastes un iekšējo ūdeņu kultūras mantojums”.

 

Kultūras mantojums ir viens no cilvēka dzīves kvalitāti veidojošiem faktoriem, identitātes nesējs laikā un telpā, tā saglabāšana ir katra indivīda un visas sabiedrības pagātnes sasniegumu cienīšana un iedvesmas gūšana radošumam un attīstībai nākotnē. Veltījums ūdeņiem izvēlēts, apzinoties, cik liela vēsturiskā nozīme Eiropas, arī Latvijas attīstības gaitā ir bijusi jūras un iekšējiem ūdensceļiem kultūrā un iedzīvotāju saskarsmē ar pārējo pasauli. Ar kuģošanu un zvejniecību saistītas vēsturiskas materiālas liecības, ar ūdeni kā enerģijas avota izmantošanu saistītas senas iekārtas un būves, ūdeni ierobežojošas un krasta līniju nostiprinošas vērtīgas būves, mākslīgi veidotas funkcionāli vai ainaviski nozīmīgas ūdenstilpes, ūdeni šķērsojošas vēsturiskas transporta būves ir objekti, kuriem šā gada Mantojuma dienās tiks pievērsta īpaša uzmanība.

 

Mantojuma dienu laikā pasākumi norisināsies 30 objektos. Piemēram, 8. septembrī notiks Līgatnes kultūrvēstures tūrisma taku (tajā skaitā, vēsturisko tiltiņu) atklāšana; Īdeņas ciemā Latgalē - senvēstures, zvejniecības un kulinārā mantojuma iepazīšana; diskusijas par kultūras mantojumu no akmens laikmeta līdz mūsdienām un zemūdens mantojuma bagātībām Jūrkalnē, kā arī daudzi citi pasākumi. Apskatei atvērtas būs arī Ovīšu, Papes, Šlīteres un Užavas bākas, kā arī Loču tornis Ventspilī.

 

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar Ventspils pilsētas domi Mantojuma dienas atklās 2012. gada 7. septembrī Ventspilī. Atklāšanas pasākums norisināsies Ventspilī – pilsētā pie jūras ar daudzveidīgu kultūras mantojumu un mūsdienīgu tā izmantošanu kvalitatīvas cilvēka dzīves veidošanai. Ventspilī mantojums vienmēr uztverts kā vērtība, kopts un izmantots attīstībai.

 

Papildus informācija par objektiem un pasākumu programma apskatāma šeit!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: