Kurzemes apgabaltiesa atjaunojusi tiesvedību krimināllietā saistībā ar divus gadus vecās pacientes Annas Magnovskas nāvi Ventspils slimnīcā (tagadējā Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā).

Tiesvedība šī gada jūnijā tika apturēta uz vairākiem mēnešiem, jo apsūdzētajai medmāsai Jeļenai Nastaščukai bija nozīmēta psihiatriskā ekspertīze veselības stāvokļa noteikšanai. Tiesa ir saņēmusi ekspertīzes slēdzienu, taču sīkāka informācija par to nav publiski izpaužama, skaidroja tiesā.

 

Nākamā tiesas sēde šajā krimināllietā plānota 10.oktobrī.

 

Šajā krimināllietā apsūdzēti divi mediķi - ārsts Dzintars Marnauza un medmāsa Nastaščuka. Maijā tiesas sēde tika atlikta, jo apsūdzētā Nastaščuka ārstējas slimnīcā un tādēļ tiesā nevarēja ierasties. Šā gada februārī tiesas sēde tika atlikta apsūdzētā Marnauzas slimības dēļ.

 

To, ka Kurzemes apgabaltiesai no jauna būs jāizskata šī lieta, pērn novembrī nolēma Augstākās tiesas (AT) Senāta Krimināllietu departaments, izskatot minēto lietu kasācijas kārtībā. Senāts atcēla Kurzemes apgabaltiesas nolēmumu, ar kuru tā bija atstājusi negrozītu Ventspils tiesas spriedumu, kas abus profesionālo pienākumu nepienācīgā pildīšanā apsūdzētos mediķus attaisnoja.

 

Senāts lēma nodot lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā - Kurzemes apgabaltiesā.

 

Izskatot šo lietu pirmajā instancē, Ventspils tiesa 2010.gada 18.oktobrī abus mediķus attaisnoja. Attaisnojošo spriedumu 2011.gada 11.maijā negrozīja arī Kurzemes apgabaltiesa. Tomēr Kurzemes apgabaltiesas spriedums tika pārsūdzēts - kasācijas protestu par to iesniedza Ventspils prokuratūra, bet kasācijas sūdzību - cietušā pārstāvis, tāpēc lieta nonāca AT Senāta Krimināllietu departamentā.

 

Kā ziņots, divus gadus vecā meitenīte 2007. gada martā slimnīcā bija nonākusi ar applaucējumu un mira pēc nepareizas koncentrācijas šķidruma ievadīšanas organismā - 0,9% nātrija hlorīda vietā viņai bija ievadīts 10% nātrija hlorīds.

 

Mirušās meitenītes vecāku pārstāvis tiesā Ronalds Rožkalns iepriekš pauda uzskatu, ka tiesai būtu rūpīgi jāizvērtē daudzi būtiski jautājumi - vai meitenītes paturēšanai slimnīcā bija pamats un vai bija nepieciešams viņas organismā ievadīt nātrija hlorīdu. Būtiskākais jautājums - tiesai rūpīgi jāizvērtē ārsta rīcība laikā, kad mazajai pacientei bija sākušās smagas blakusparādības - nepārtraukta vemšana, uzsvēra Rožkalns.

 

Marnauzam un Nastaščukai tika celtas apsūdzības pēc Krimināllikuma 138.panta 2.daļas - par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepildīšanu vai par nolaidīgu to pildīšanu, ja tas bijis par iemeslu cietušā nāvei. Par to likumā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz laiku līdz pieciem gadiem.

 

Izskatot lietu Ventspils tiesā, prokurors 2010.gadā lūdza tiesu sodīt Marnauzu, piespriežot viņam nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz pieciem gadiem. Savukārt Nastaščuku prokurors lūdza sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem, atņemot tiesības nodarboties ar ārstniecību uz pieciem gadiem.

 

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: