Paredzēts, ka turpmāk laulību varēs šķirt ne tikai tiesa, bet arī zvērināts notārs un dzimtsarakstu nodaļa. Tas būtiski atvieglos tiesu darbu, bet iedzīvotājiem tas būs lētāk.

Ja izmaiņas akceptēs Saeima, tiesa laulību šķirs tikai tādā gadījumā, ja pastāvēs pušu strīds. Pārējos gadījumos laulības varēs šķirt gan zvērināts notārs, gan dzimtsarakstu nodaļas amatpersona.

Ventspils tiesas priekšsēdētājs Andrejs Grūbe šo projektu vērtē pozitīvi, jo šķirt laulību, kurā nav strīds par mantu vai bērniem, pēc definīcijas ir tiesai neraksturīgs pienākums: « Sen jau to vajadzēja izdarīt». Grūbe atcerējās, ka gadījumos, kad starp laulātajiem nav strīds un laulībā nav nepilngadīgu bērnu, vēl Padomju laikos laulības šķirt varēja Dzimtsarakstu nodaļā un tas bija pilnīgi pareizi.

Ventspils pilsētas Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Regīna Lazdāne sacīja: ja šāds likums tiks pieņemts, tad tas būs jāpilda. Tādā gadījumā gan būs jārisina organizatoriskie jautājumi, jo šobrīd Dzimtsarakstu nodaļā strādā tikai divi cilvēki, kuri jau šobrīd ir ļoti noslogoti. Papildus funkciju gadījumā, būs vai nu jāpārskata darba sadalījums, vai jāpaplašina štati, kas šais grūtajos laikos būs sarežģīti izdarāms. Pagājušajā gadā Ventspilī šķirtas 118 laulības, bet šogad pagaidām – 60.

Savukārt Ventspils novada Dzimtsarakstu nodaļā strādā viens darbinieks – nodaļas vadītāja Ilze Štefenberga. Viņa pauda uzskatu, ka tas nav nekas tāds, ko viņa nevarētu izdarīt, turklāt visi tiktu apmācīti. Jāpiezīmē gan, ka daudz laulības šķiršanas lietu novadā nav. Šī gada pirmajā pusgadā novadā šķirti tikai astoņi pāri.

Pozitīvi, ka laulības šķiršana pie notāra vai Dzimtsarakstu nodaļā izmaksās lētāk. Pašlaik par laulības šķiršanu tiesā, valsts nodeva jāmaksā 100 latu apmērā. Plānots, ka pie notāra tas varētu izmaksāt aptuveni 65 latus, bet dzimtsarakstu nodaļā vēl lētāk.

Likumu izmaiņas paredz, ka laulības šķiršanas lieta tiks uzsākta tad, kad abi laulātie kopīgi būs iesnieguši iesniegumu par laulības šķiršanu. Pēc iesnieguma saņemšanas tiks noteikts mēnesi ilgs laulāto samierināšanas laiks. Ja samierināšanas laikā tiks saņemts atsaukums, laulības šķiršanas lieta tiks atsaukta, ja nē, tad laulība tiks šķirta.

Tikmēr asociācija Ģimene uzskata, ka atvieglot laulības šķiršanas procedūru vispār nevajadzētu, jo valstij pašlaik jādara viss iespējamais, lai stiprinātu pāru laulību. Asociācija uzskata, ka vajadzētu pat palielināt valsts nodevu par laulības šķiršanu, nevis jāsamazina.

Tiek prognozēts, ka grozījumi likumos varētu stāties spēkā šā gada 1.decembrī.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: