Noslēgusies četrpadsmit mēnešus ilgā projekta „Velotūrisma attīstība Ventspils pilsētā” realizēšana.

Projekts paredzēja veloceliņu izbūvi, veloceliņu informatīvās infrastruktūras izveidi un uzstādīšanu, atpūtas vietu iekārtošanu un rekonstrukciju, teritorijas apzaļumošanu un apgaismojuma ierīkošanu, mārketinga un publicitātes materiālu sagatavošanu.

Iepriekš minētā rezultātā, pagājušā gada nogalē projekta ietvaros ekspluatācijā nodevaveloceliņu izbūves darbus, kurus veica SIA „Lamd Serviss”, nodrošinot darba vietas 40 ceļu būvniecības nozarē strādājošajiem.

Velotūrisma attīstības projektā Ventspilī tika izbūvēti veloceliņi 10,17 km garumā, savienojot starptautisko prāmju terminālu ar iecienītiem tūrisma objektiem pilsētā: Vecpilsētu, Ostas ielas promenādi, Dienvidu molu, Jūrmalas un Piedzīvojumu parkiem, t.sk. uzlabojot velobraucēju infrastruktūru un piedāvājot jaunu tūrisma produktu pilsētas viesiem.

Lai vietējie un ārzemju velotūristi orientētos pilsētā, projekta ietvaros izdots buklets „Veloceliņi Ventspils pilsētā”, kurā uzrādīti jau šobrīd izbūvētie veloceliņi, kā arī tie, kurus Ventspils pilsētās pašvaldība plāno izbūvēt 2012.gadā. Buklets publiski pieejams arī Ventspils pilsētas portālā www.ventspils.lv sadaļā „Drukātie materiāli/kartes”

Pilsētas iedzīvotājus un viesus priecē vasaras sākumā uzstādītās 180 jaunās, interesantās un atraktīvās velonovietnes. To dizains un novietošanas vietas izvērtētas Ventspils pilsētas domes Pilsētas attīstības komisijas sēdēs, vizuālo izskatu pielāgojot to novietošanas vietām un vides funkcijai – Vecpilsētā novietojot pilsētas vēsturiskajai gaisotnei atbilstošas velonovietnes, savukārt jaunajā pilsētas daļā paredzot atraktīvas un saistošas velonovietnes.

Velonovietņu uzstādīšanu pēc Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes „Komunālā pārvalde” pasūtījuma veic SIA „Salmet”, kuru izgatavotās velonovietnes vienlaikus kalpos kā vides objekti, nodrošinot funkcionalitāti, kā arī pildot dekoratīvā pilsētas elementa funkcijas. Uz šo brīdi velonovietnes izvietotas pie Ventspils 1.ģimnāzijas, teātra nama „Jūras vārti”, Piejūras brīvdabas muzeja, kā arī alejā no Reņķa dārza līdz Lielajam prospektam, Kuldīgas un Jūras ielas krustojumā un gar Vidumupīti posmā no Lielā prospekta līdz Brīvības ielai.

Lai veicinātu velotūrisma attīstību Ventspils pilsētā, 2011.gadā īstenoti vairāki Eiropas Savienības struktūrfondu finansēti projekti, kuru ietvaros ir veikti veloceliņu izbūves darbi, kā rezultātā kopējais veloceliņu garums ir palielinājies par 28,57 km, no tiem 10,17 km izbūvēti projekta ietvaros. Tiek plānots, ka 2012.gada nogalē veloceliņi pilsētā vīsies jau 40 km garumā.

Tā rezultātā pilsētā tiek piedāvāts pilnīgi jauns tūrisma produkts – veloceliņš, kas sasaista iecienītus tūrisma objektus pilsētā, līdz ar to pilsēta kļūst draudzīga un pieejama velobraucējiem. Vienlaikus veloceliņa izbūve nodrošina drošu velotūristu pārvietošanos un uzlabo apskates vietu pieejamību. Sakārtota velotūrisma infrastruktūra ne tikai veicina velotūrisma attīstību, bet arī rada pievienoto vērtību gan tūrisma piedāvājumam, gan videi, kur tas atrodas. Veloceliņu piedāvājums ļauj pilsētai veiksmīgi iekļauties EuroVelo tīklā, kā arī veicina iedzīvotāju iekšējo mobilitāti.

Projekta (Vienošanās par projekta īstenošanu Nr.L-VPA-11-0008) kopējās izmaksas veido 863 378,75 LVL, t.sk. Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 84,99% – 699 345,46 LVL, valsts budžeta dotācija 4,5% – 37 028,52 LVL un Ventspils pašvaldības līdzfinansējums – 127 004,77 LV projekta īstenošanai., t.sk. neattiecināmās izmaksas, veido 40 522,58 LVL.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: