Vasarā apgaismojuma intensitāti samazināt Ventspils pilsētā nav plānots.

Pašvaldība rūpējas par to, lai apgaismojums būtu visās pilsētas ielās un katra uzstādītā laterna arī degtu. Tādēļ, domājot par elektroenerģijas ekonomiju, ir uzstādītas energoefektīvas apgaismojuma armatūras, lai tiktu tērēts pēc iespējas mazāk elektroenerģijas, pavēstīja Edgars Puriņš, Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" direktora vietnieks.

Viņš piebilst, ka apgaismojums pilsētas ielās nozīmē ne tikai komfortu, bet arī drošību, tādēļ, ja to speciāli izslēdz vai par to nerūpējas, palielinās risks dažādiem vandālisma, zādzību un citiem drošības apdraudējuma gadījumiem.

Ielu apgaismojuma nodrošināšanai pašvaldība tērē ap 200 000 latu samaksai par elektroenerģiju gada laikā un ap 115 000 latu apgaismojuma uzturēšanai un dažādiem remonta darbiem. Iepriekšējā gadā elektroenerģijas izmaksas bija zemākas un tika tērēts ap 180 000 latiem, bet uzturēšanas un remonta darbiem aptuveni tikpat ap 115 000 latiem.

Jautāts no cikiem līdz cikiem vasaras sezonā tiek izgaismotas Ventspils pilsētas ielas, E.Puriņš skaidro, ka apgaismojums pārsvarā ieslēdzas un izslēdzas pilsētā pēc uzstādītiem fotorelejiem pa rajoniem. "Princips ir tāds, ka pie transformatora, no kura tiek iebaroti apgaismojuma tīkli konkrētā  pilsētas rajonā, ir uzstādīts sensors, kurš ieslēdzas, kad satumst, un izslēdzas, kad paliek gaišs. Piemēram, jūnijā ap 10. datumu apgaismojums ieslēdzas ap plkst. 23.10, bet izslēdzas ap plkst. 3.40. Pēc vasaras saulgriežiem, kad dienas sāks palikt īsākas un naktis garākas, attiecīgi arī apgaismojuma ieslēgšanās un izslēgšanas laiki mainīsies proporcionāli dienas garumam," viņš norāda.

Ielu apgaismojuma tīklu apkalpošanu Ventspilī veic privāta firma, ar kuru pašvaldībai ir noslēgts līgums. Šobrīd tā ir SIA "Vektors 2", kura uzvarējusi pašvaldības rīkotā iepirkumā, kas parasti ir ar  divu gadu termiņu. 

Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes "Komunālā pārvalde" direktora vietnieks stāsta, ka ielu apgaismojums tiek rekonstruēts vienlaikus tajos objektos, kuros tiek veikti būvdarbi. Šogad tas tiek veikts 18 ielu posmos. "Izbūvējot jaunus ielu apgaismojuma tīklus, tiek uzstādītas jaunās paaudzes LED tipa apgaismojuma armatūras, kuras ir gan energoefektīvas, gan arī to degšanas laiks ir ap 100 000 stundām salīdzinājumā ar nātrija apgaismojuma lampām, kuras deg ap 20 000 stundām," skaidro E.Puriņš.


Atšķirīga situācija ir citās Latvijas pilsētās, piemēram, Gulbenē taupības nolūkos ielu apgaismojums ar pagājušo nedēļu degs tikai centrālajās ielās. Līdzīgi arī Ogres novada pašvaldība samazina izdevumus uz ielas apgaismojuma rēķina un Ogrē apgaismojuma intensitāte līdz ar vasaras perioda iestāšanos ir samazināta.

ventspils24.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: