Kurzemes apgabaltiesa, apelācijas kārtībā izskatot krimināllietu par īpaši aizsargājamu augu - četru jūrmalas dedestiņu - sabojāšanu ar motociklu dabas lieguma "Ovīši" teritorijā, atstājusi negrozītu attaisnojošo Ventspils tiesas spriedumu.

Dabas aizsardzības pārvalde bija pārsūdzējusi Ventspils tiesas spriedumu, ar kuru kāds vīrietis pierādījumu trūkuma dēļ šajā krimināllietā tika attaisnots. 13.jūnijā būs pieejams motivētais apelācijas instances tiesas spriedums, un pēc tam Dabas aizsardzības pārvalde lems, vai vēlreiz pārsūdzēt spriedumu, vai arī piemērot vīrietim administratīvo sodu, informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Kurzemes reģionālās administrācijas direktora vietniece Dace Sāmīte.

Pārkāpums fiksēts pagājušā gada septembrī, un Dabas aizsardzības pārvalde jau pirms tam bija saņēmusi iedzīvotāju sūdzības, ka dabas lieguma teritorijā tiek izbraukātas kāpas. Vides inspektori, pildot savus pienākumus, kādā septembra dienā konstatēja, ka dabas lieguma teritorijā brauc pieci motocikli.

Šis pārkāpums ir nofilmēts un nofotografēts, kā rezultātā izdevies noskaidrot viena motocikla reģistrācijas numura zīmi un šī transporta līdzekļa īpašnieku. Līdz ar to tiesas priekšā stājies tikai viens no kāpu izbraukātājiem, kaut arī pārkāpums izdarīts grupā. Vīrietis pārējos vaininiekus neatklāj.

Kriminālprocess tika virzīts nevis par kāpu izbraukāšanu, bet par tās sekām - īpaši aizsargājamo augu iznīcināšanu un bojāšanu. Krimināllikuma 115.pants par šādu pārkāpumu paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 200 minimālajām mēnešalgām.

Lai gan Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori konstatējuši, ka, izbraukājot kāpas ar motociklu, bojāti vairāku īpaši aizsargājamo sugu augi, materiālais kaitējums saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem aprēķināms tikai vienai no šīm augu sugām - jūrmalas dedestiņai. Tas, ka kaitējums nodarīts dabas lieguma teritorijā, materiālā zaudējuma summu trīskāršo, līdz ar to kopējais nodarītais materiālais zaudējums par četru jūrmalas dedestiņu sabraukšanu ir 12 000 latu, skaidroja Sāmīte.

Ventspils tiesa ir atzinusi gan to, ka vīrietis braucis dabas lieguma teritorijā ar motociklu, gan to, ka pārkāpums noticis grupā, gan to, ka ir pārbraukts pāri aizsargājamo augu atradnei. Tomēr tiesa uzskatījusi, ka nav pietiekamu pierādījumu tam, ka augi ir bojāti, līdz ar to noraidījusi apsūdzību, informēja Sāmīte.

Tomēr Dabas aizsardzības pārvaldei ir bojāto augu fotogrāfijas. "Pārbraukšana augiem ar motociklu nav dabīgs process, un mūsu uztverē tā tomēr ir augu bojāšana. Ļoti ceram uz Kurzemes apgabaltiesu," iepriekš norādīja Sāmīte.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: