Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca iegādājusies jaunu izmeklēšanas iekārtu – elektroencefalogrāfu –, kas ļaus tepat uz vietas Ventspilī diagnosticēt neiroloģiskās saslimšanas, pamatā epilepsiju.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas neiroloģijas nodaļas vadītāja Ilona Urtāne informē, ka līdz šim nevienā Ventspils medicīnas iestādē elektroencefalogrāfa nav bijis. Ventspilniekiem un novada iedzīvotājiem šādu izmeklējumu veikšanai bija jādodas uz Rīgu, kas ir laikietilpīgs process. Tagad viņi un arī citi Ziemeļkurzemes reģiona iedzīvotāji to varēs izdarīt tepat Ventspilī, tuvāk savai dzīvesvietai.

 

Elektroencefalogrāfija (EEG) ir galvas smadzeņu garozas šūnu – neironu – bioelektriskā lauka pieraksts līkņu veidā. «Ar iekārtas palīdzību pārbauda smadzeņu bioelektrisko aktivitāti, un pēc tās izmaiņām var secināt, kādas cilvēkam ir problēmas galvas smadzenēs,» skaidro Urtāne.

 

Pamatā EEG izmanto epilepsijas diagnostikai. Tie ir slimnieki ar neskaidras izcelsmes bezsamaņu, krampjiem. Tāpat ar izmeklējuma palīdzību varēs izvērtēt dinamiku zāļu terapijā – cik efektīva ir bijusi konkrēto medikamentu lietošanai, izvērtējot, vai nepieciešams ko mainīt ārstēšanas procesā.

 

Epilepsijas pacientam uz izmeklējumiem ir vēlams nākt reizi pusgadā. Tāpat ar iekārtu tiks izmeklēti stacionārie pacienti, lai konkrētu simptomu gadījumā izslēgtu vai apstiprinātu epilepsijas saslimšanu.

 

Izmeklējums ir fizioloģisks, pilnīgi nekaitīgs cilvēka veselībai un nesāpīgs.

 

Pie sava ģimenes ārsta pēc nosūtījuma uz EEG izmeklējumu noteikti jāvēršas, ja cilvēks bez iemesla zaudē samaņu un apkārtējie ievēro, ka viņam bezsamaņas laikā ir krampji.

 

Ar ģimenes ārsta nosūtījumu par EEG izmeklējumu būs jāmaksā tikai pacienta iemaksa trīs latu apmērā. Pacients varēs ierasties arī bez nosūtījuma, taču tad viņam tas būs maksas pakalpojums. Ambulatoro pacientu pieņemšanu plānots uzsākt septembrī.

 

Galvenās indikācijas EEG veikšanai:

  • epilepsija, diagnostika, ekspertīze;

  • jebkādi neskaidras izcelsmes samaņas zudumi;

  • ģībonim līdzīgi stāvokļi;

  • reiboņu lēkmes;

  • galvas sāpes – vienpusējas, lēkmjveidīgas;

  • veģetatīvās nervu sistēmas disfunkcija, veģetatīvi paroksismi, panikas lēkmes;

  • atmiņas traucējumi;

  • miega traucējumi;

  • uzvedības traucējumi.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: