Pagājušā nedēļā ar Ventspils Starptautiskā radioastronomijas centra radioteleskopu RT-32 sekmīgi tika veikti nozīmīgi novērojumi.

12. aprīlī veikti Eiropas radioastronomijas novērojumu tīkla EVN (European VLBI Network) novērojumi, bet 9. aprīlī - navigācijas satelītu novērojumi sadarbībā ar Ņižņijnovgorodas pētniekiem.

Eiropas VLBI (Very Long Baseline Interferometry – Ļoti garas bāzes interferometrijas) tīkls (EVN) ir sadarbības tīkls, kas apvieno radioteleskopus gan Eiropā, gan ārpus tās, un Ventspils Augstskolas Inženierzinātņu institūts “Ventspils Starptautiskais Radioastronomijas centrs” (IZI VSRC) ir tā asociētais partneris un pilntiesīgs tīkla projektu partneris. 12. aprīlī veiktā novērojumu sesija ir būtisks kvalitatīvs apliecinājums Irbenes novērojumu stacijas pilnīgai gatavībai regulāriem starptautiskā EVN tīkla novērojumiem, kā arī pamats turpmākai padziļinātai sadarbībai ar šī tīkla partneriem.

Šie novērojumi tika veikti vienlaikus trīs novērojumu stacijās – Irbenē, Onsalā (Onsala Space Observatory, Zviedrijā), Toruņā (Torun Centre for Astronomy, Polijā), novērojot divus ļoti tālus kosmiskos objektus t.s. kvazārus un iegūtos datus kvazi-reālā laikā nosūtot apstrādei uz institūtu JIVE (Joint Institute for VLBI in Europe) Nīderlandē.

Irbenes stacijas uzdevums sesijā bija pārbaudīt tās pilnīgu tehnisko atbilstību EVN novērojumu sesijas prasībām, kas arī sekmīgi izdevās – novērojumu sesija parādīja, ka visa instrumenta un uztverošās aparatūras darbība Irbenē ir spējīga nodrošināt pilnvērtīgu darbu, kas ļāva iegūt novērojumu datus tādā formātā, kas turpmākās apstrādes gaitā (veicot t.s. kroskorelāciju) ļauj uzlabot EVN novērojumu sesijas radioteleskopu diametru līdz attālumam starp novērojuma eksperimenta dalībniekiem, šajā konkrētajā gadījumā – tiek iegūts virtuāls radioteleskops ar diametru vairāk kā 500 km.

IZI VSRC izsaka pateicību par sadarbību un atbalstu EVN novērojumu sesijas partneriem JIVE, Onsalas Kosmosa Observatorijai, Toruņas Astronomijas centram, ilgstošajam atbalstītājam Ventspils pilsētas domei, kā arī SIA „Baltcom Fiber” un Karaliskajam tehnoloģiju institūtam (KTH Kungliga Tekniska högskolan) Stokholmā (Zviedrijā), kas palīdzēja nodrošināt 1Gbit/s interneta pieslēgumu līdz korelācijas centram JIVE.

Savukārt 9. aprīlī pirmo reizi novērojumu sesijā tika lietota IZI VSRC izstrādātā 18 cm viļņu garuma uztverošā sistēma VLBI režīmā sadarbībā ar Krievijas Radiofizikas zinātniski-pētnieciskā institūta NIRFI (Ņižnijnovgoroda, Krievija) kolēģiem. Novērojumos ar Irbenes radioteleskopu RT-32 un divām NIRFI antenām tika uztverti ASV radītās NAVSTAR Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) un Krievijas Federācijas GLONASS sistēmas navigācijas satelītu signāli. Eksperimenta uzdevums – precizēt bāzi (attālumu) starp novērojumos iesaistītajām antenām, lai turpmākajos eksperimentos varētu precizēt navigācijas satelītu orbītas un izpētīt jonosfēras ietekmi uz radioviļņu izplatīšanos.

Šie novērojumi bija iespējami pateicoties Eiropas Sociālā fonda projektam “Uz Zemes Mākslīgo Pavadoņu (ZMP) attiecināmu signālu uztveršanas, raidīšanas un apstrādes tehnoloģijas”, Izglītības un zinātnes ministrijas un Ventspils pilsētas domes atbalstam.

Ar “Very Long Baseline Interferometry” jeb “Ļoti garās bāzes interferometriju” (VLBI) tehniku astronomi var iegūt detalizētus kosmisko avotu radio starojuma attēlus, nodrošinot ļoti tālu un jaudīgu Visuma objektu iespējami skaidrākus, augstākās izšķirtspējas attēlus.

VLBI ir astronomisko pētījumu metode, kur vairāki simtiem vai tūkstošiem kilometru attālumā esoši radio teleskopi vienlaikus novēro vienu un to pašu debess apgabalu. Pētījumu dati no katra teleskopa tiek reģistrēti un nosūtīti uz centrālo datu apstrādātāju “korelatoru”, kas ir īpaši radīts lieldators jeb superdators šo pētījumu datu apstrādei. VLBI pētījumu rezultātā tiek simulēts viens teleskops, kura diametrs atbilst attālumam starp attālākajiem tīklā ietvertajiem teleskopiem un kas rada attēlus ar lielāku izšķirtspēju nekā jebkurš jaudīgākais optiskais teleskops.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: