Daudzi ventspilnieki un pilsētas viesi, kuri apmeklē Livonijas ordeņa pili, lai apskatītu tās autentiskās telpas, ekspozīciju, izstādes un daudzveidīgos pasākumos, nevar nepamanīt rosību, kas valda ap pili.

Šeit norisinās Livonijas ordeņa pils rekonstrukcijas noslēdzošie darbi – tiek rekonstruēta pils pagalma terases atbalsta siena, mainīti soli un bojātie dakstiņi saimnieciskajām telpām, par apskates objektu pārveidota vēsturiskā aka. Izmaiņas skars arī bruģa celiņu, kas ved uz pili, jo, domājot par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un ģimenēm ar bērnu ratiņiem, tas tiks papildināts ar joslu, kas veidota no līdzenākas virsmas materiāliem.

Pils iekšienē tuvākajos 2 mēnešos tiks veikti arī tehnisko sistēmu uzlabojumi un papildinājumi. Līdztekus jau uzskaitītajiem darbiem, Ventspils pilsētas pašvaldības iestāde „Komunālā pārvalde” un uzņēmējs „T-VITA” veiks lietusūdens kanalizācijas sistēmas pārbūvi, lai nodrošinātos pret vēsturisko telpu applūšanu ilgstoša lietus laikā.

Kā jau ziņots, pilī un tās teritorijā kopš 2011. gada sākuma īsteno vērienīgu attīstības projektu „Livonijas ordeņa pils kompleksa Ventspilī rekonstrukcija, renovācija un ekspozīcijas izveide”, ko finansē no Eiropas Reģionālais attīstības fonda finansējuma, Ventspils pilsētas pašvaldības finansējuma un valsts budžeta dotācijas. Atbilstoši arhitekta Pētera Blūma un SIA „Būvefekts” izstrādātajiem projektiem jau veikta pils 2. stāva nozīmīgāko telpu – kapelas, kapitula zāles, ordeņa brāļu guļamtelpas, ēdamtelpas atjaunošana, pils un tās kompleksā ietilpstošo ēku fasāžu restaurācija, kā arī mūra sētas rekonstrukcija un renovācija.

Projekta īstenošana noslēgsies 2012. gada vasarā, kad pēc ekspozīcijas izveides 2. stāva telpas atvērs apskatei.

Projekta realizācijas kopējās izmaksas – vairāk kā 1,4 miljoni lati, no tiem 1 197 471 lats ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums, 179 782 lati – Ventspils pilsētas pašvaldības finansējums, 31 701 lats – valsts budžeta dotācija. Turklāt Ventspils pilsētas pašvaldība kārtējā budžeta ietvaros finansē arī ekspozīcijas izveidei nepieciešamo vēstures un mākslas priekšmetu iegādi un restaurāciju, kā arī ekspozīcijas mākslinieciski tehniskā projekta īstenošanu.

Foto: ventspils.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: