Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus būt uzmanīgiem, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus. Visbiežāk saindēšanos ar pārikas produktiem izraisa patogēnās baktērijas salmonellas, e.coli (zarnu nūjuiņa) un šigella.

Mēdz uzskatīt, ka saindēšanās ar pārtiku pārsvarā notiek pašu iedzīvotāju vainas pēc, taču fakti pierādījuši, ka mājās gatavotiem ēdieniem saindējušies tikai 17% pacientu, bet 44% gadījumos saindēšanās notikusi, ieturot maltītes sabiedriskajās ēdināšanas vietās, kā arī no iegādātajām pārtikas precēm uz ielām.

Tomēr, nenoliedzami, katra paša ziņā ir izsargāties no saslimšanas ar vēdera kaitēm.

Tāpēc PVD iesaka karstajā laikā vairāk uzmanības veltīt pārtikas produktu kvalitātei – izskatam, smaržai, derīguma termiņam utt. Sevišķi uzmanīgiem jābūt, iegādājoties dzīvnieku izcelsmes produktus – gaļu, zivis, piena produktus, dažādus gatavos salātus, produktus ar krēma pildījumu.

Noteikti jāpievērš uzmanība, kādā temperatūrā piedāvātais produkts tiek uzglabāts – aukstumvitrīnā, plauktā vai uz letes, kā arī, vai tirdzniecības vietā tiek ievēroti higiēnas pasākumi, kā arī produkta derīguma termiņš.

Apstākļi pārtikas produktu tirdzniecības vietā dažkārt palīdzēs pieņemt pareizo lēmumu – pirkt vai nepirkt noskatīto preci. Piemēram, tirgotāji, kuri karstajā laikā kūkas ar krēma pildījumu tur uz letes, nevis aukstumā, rīkojas ļoti bezatbildīgi un tas nekādā gadījumā nav pieļaujams.  Turklāt, ja jāizvēlas starp pasterizētiem un nepasterizētiem produktiem, noteikti izvēlieties pasterizētos. Atturieties iegādāties produktus, ko tirgo ceļa malās, un nereģistrētās tirdzniecības vietās.

Palielinās to uzņēmēju skaits, kuri vēlas nodarboties ar pārtikas produktu tirdzniecību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu masu pasākumu laikā, kad īsā laikā jāspēj sakārtot tirdzniecības vietu, izvietot produktus pa grupām, kā arī pagatavot veselībai drošu, kvalitatīvu ēdienu lielam cilvēku skaitam. PVD šai uzņēmēju grupai iesaka, pirms pieteikties dalībai masu pasākumā attiecīgajā pašvaldībā tirdzniecības atļaujas saņemšanai, izvērtēt savas iespējas.

Gadījumā, ja iegādāta nekvalitatīva, veselībai nedroša pārtika, kā arī, ja tirdzniecības vai sabiedriskās ēdināšanās vietā pārkāpti higiēnas nosacījumi, ziņojiet pa tālruni 63291660 vai izmantojiet PVD bezmaksas tālruni 67027402. Personīgi vērsties PVD Ziemeļkurzemes pārvaldē Talsos, Daģu ielā 2 un tās filiālē Ventspilī, Sarkanmuižas dambī 25.b.

Caureja ir aizsargreakcija, kad ar paātrinātas zarnu darbības palīdzību organisms cenšas atbrīvoties no mikrobiem, to toksīniem un nesagremotas barības.

Caureja ir šķidra vēdera izeja vairāk nekā 2 reizes dienā ar palielinātu fekāliju apjomu (vairāk par 240 g vīriešiem un 200 g sievietēm diennaktī). Tas nozīmē, ka caureja ir ne tikai pārāk bieža, bet arī lielāka apjoma vēdera izeja. No otras puses, palielināts fekāliju apjoms var būt, ja uzturā lieto daudz šķiedrvielām bagātu produktu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: