Mūsu vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās vislielāko atbalstu saņēmuši tieši reģionālo partiju pārstāvji, kopumā Apvienotajam sarakstam nedaudz apsteidzot zaļzemniekus. Ventspils pilsētas un novada vairākums turas pie ZZS zīmola, bet parlamentā Kurzemi pārstāvēs sešas no septiņām ievēlētajām partijām. Stabilitātei! mandātu no Kurzemes neiegūst.

Aktivitāte augstāka

Salīdzinot ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām, kurās Kurzemes vēlēšanu apgabala aktivitāte sasniedza 56,07%, šoreiz arī kurzemnieki, tāpat kā pārējā Latvija, bija mobilizējušies un uz vēlēšanu iecirkņiem Kurzemē aizgāja 63,85% no balsstiesīgajiem iedzīvotājiem. Ventspilī vēlēšanu aktivitāte sasniedza 66,7% jeb 15 409 vēlētājus, bet novadā – 57,73%, kas ir 5010 vēlētāji. Salīdzinājumā ar pagājušajām Saeimas vēlēšanām pilsētā aktivitāte pieaugsi par vairāk nekā 10%. 2018. gadā Saeimu Ventspilī vēlēt devās vien 53,2%, bet novadā – 48,8%.

Atšķirību varēja izjust vēlēšanu dienā, jo pie atsevišķiem iecirkņiem bija vērojama ilgi neredzēta vēlēšanu parādība – rindas. Pilsētā visvairāk balsotāju izvēlējās Kultūras centrā ierīkoto iecirkni, bet otrs populārākais bija Pārventas bibliotēkā esošais. Te gan jāņem vērā, ka Kultūras centrs bija vieta, kur varēja nodot balsis glabāšanā. Arī koncertzāle Latvija kļuva par populāru balsošanas vietu, uzņemot 1518 vēlētājus. Vismazākā aktivitāte bijusi Jaunrades namā, kur savu izvēli izdarīja 546 pilsoņi.

Savukārt novadā visvairāk vēlētāju uzņēmusi Ugāles pagasta pārvalde (924), tai seko Piltene ar 633, bet trešais ir Popes pagasta pārvaldes iecirknis, kuru izvēlējās 514 balsotāji. Vismazākais balsotāju skaits apmeklējis Ziru iecirkni, kur balsis par kādu no 19 sarakstiem atdeva 153 cilvēki.

Atbalsta reģionu partijas

Kurzemē lielāko atbalstu ieguvuši kandidāti no reģionālajiem politiskajiem spēkiem. Vislielāko balsu skaitu jeb 22,05% vēlētāju balsu Kurzemē ieguvis Apvienotais saraksts (AS), kurā kopā kandidēja Latvijas Reģionu apvienības, Latvijas Zaļās partijas, Liepājas partijas un Ulda Pīlēna vadītās ekspertu domnīcas pārstāvji. AS kopumā ieguva trīs deputātu mandātus Kurzemē, un tos sadalīja Liepājas partijas un Latvijas Reģionu apvienības pārstāvji – Māris Kučinskis, Linda Matisone un Atis Deksnis.

Nākamā populārākā Kurzemē šajās vēlēšanās – Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS), kas ieguva 21,10% kurzemnieku balsu. Arī ZZS no Kurzemes apgabala ieguvusi trīs deputātu vietas Saeimā, un tās savā starpā sadalīs Latvijas Zemnieku savienības un reģiona partijas Latvijai un Ventspilij pārstāvji. Kā pirmais ievēlēts Uldis Augulis, otrais – Gundars Daudze, bet trešais – Jānis Vucāns.

Trešais populārākais saraksts Kurzemē ar 16,44% vēlētāju atbalstu ir partija Jaunā Vienotība (JV). Vienotībai Kurzemē divi mandāti Saeimai. To ieguva viens no partijas līderiem Arvils Ašeradens, kurš bija arī saraksta līderis, bet uz Saeimu dosies arī reģionālās partijas Kuldīgas novadam līdere Inga Bērziņa.

Ceturtajā vietā Kurzemē ierindojas Nacionālā apvienība (NA), kas ieguvusi 10,25% vēlētāju atbalstu apgabalā. No šī saraksta vēlētāji gan izvēlējušies nacionāli zināmākus pārstāvjus – ekonomikas ministri Ilzi Indriksoni un ministrijas biroja vadītāju, liepājnieku Artūru Butānu.

4,8% balsis Kurzemē pārsteidzoši ieguvusi arī partija Progresīvie (P), kam pienākas viena vieta Saeimā no Kurzemes. To ieņems Edgars Zelderis, kurš startēja ar 2. numuru sarakstā un apsteidza Lieni Gāteri. Zelderis arī ir reģiona partijas Mēs – Talsiem un novadam līderis.

4,27% balsu un vienu mandātu Kurzemē ieguvusi arī partija Latvija pirmajā vietā (LPV). To saņēmusi kādreizējā labklājības ministre Ramona Petraviča.

Partija Stabilitātei!, lai arī iekļūst Saeimā, pārvarot 5% barjeru Latvijā, mandātu no Kurzemes apgabala neiegūst. Kurzemē par šo politisko spēku nobalsoja vien 2,17% vēlētāju.

Ventspilī līderos zaļzemnieki

Rezultāts Ventspilī un novadā rāda, ka pieaugusi ne vien balsošanas aktivitāte, bet arī atbalsts partiju apvienībai Zaļo un Zemnieku savienība. No tās šoreiz uz Saeimu kopā ar 3. kārtas numuru startēja trīs partijas – Latvijas Zemnieku savienība, Latvijai un Ventspilij, kā arī Latvijas sociāldemokrātiskā strādnieku partija. Ventspilī 3. saraksts, kuru pārstāvēja arī daudzi ventspilnieki, ieguva pārliecinošu vairākumu. Arī novadā ZZS izvirzījusies līderos, tiesa, pagastos un Piltenes pilsētā iegūtais atbalsts ir mazāks ne vien skaitliski, bet arī pēc procentuālā sadalījumā.

14. Saeimā no ZZS saraksta Kurzemes vēlēšanu apgabalu pārstāvēs trīs deputāti. Uldis Augulis saglabājis savu līderpozīciju sarakstā un ievēlēts kā pirmais. Kā otrais ievēlēts Gundars Daudze, kurš startēja ar 3. kārtas numuru, bet, saņemot 3663 plusiņus un 862 svītrojumus, pakāpies līdz otrajai vietai. Trešais, noslīdot par vienu vietu, bet tomēr iekļūstot Saeimā, ir Jānis Vucāns. Viņam Kurzemes vēlētāji ielikuši 2809 plusus, bet 691 reizi svītrojuši.

No 7. vietas ZZS sarakstā līdz 4. uzkāpis vēl viens mediķis no Ventspils – Ģirts Štekerhofs. Viņš gan Saeimā neiekļūst, bet ieguvis 2525 pozitīvas atzīmes un 891 svītrojumu. Tādējādi Štekerhofam ticis tā dēvētais mīkstais mandāts, kas ir pirmais aiz svītras. Savukārt tūliņ aiz Štekerhofa kā piektā Kurzemē ierindojusies Ventspils Tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere-Davidova. Viņai kopumā 2377 plusiņi un 792 svītrojumi. Tas devis iespēju no 14. vietas ZZS Kurzemes sarakstā pakāpties uz 5. vietu.

Mūspusē populārākais – Daudze

Ja palūkojamies, kā balsojuši ventspilnieki, tad visvairāk balsu pilsētā atdots par Gundaru Daudzi. Viņš no ventspilniekiem saņēmis 1449 plusiņus un 276 svītrojumus, kas kopumā Daudzem dod 7041 balsi Ventspilī. Tūlīt aiz viņa ierindojas Jānis Vucāns. Viņam 1157 plusi un 168 svītrojumi, un 6857 balsis Ventspilī. Un tikai tad seko Kurzemes saraksta līderis Uldis Augulis. Viņam Ventspilī 1062 plusi un 236 svītrojumi, kas kopumā nodrošina 6694 balsis no Ventspils.

Arī Ventspilī ar 1154 plusiem, 366 svītrojumiem un 6656 balsīm kontā ceturtais populārākais ir Ģirts Štekerhofs. Kristīni Vāgneri-Davidovu ventspilnieki plusojuši 945, bet svītrojuši 264 reizes, tādējādi iedodot 6549 balsis. Kā sestā ventspilnieku ZZS listē ierindojusies Ilze Buņķe, kurai Ventspils iecirkņos saskaitīti 868 plusi un 288 svītrojumi, nodrošinot 6448 balsis. Kurzemes sarakstā kopumā Buņķe no 11. vietas pakāpusies uz 8. vietu.

Buņķei kā nākamais ventspilnieku favorīts seko jaunpienācējs ZZS sarakstā – Andris Valerts. Viņam ventspilnieki devuši 755 plusus, bet svītrojuši 235 reizes. Valerts tādējādi ir 7. ventspilnieku listē, saņemot 6388 ventspilnieku balsis, bet Kurzemes sarakstā no 9. pakāpies uz 7. vietu. Dainis Kūla, kurš Kurzemes sarakstā bija ierindots kā 12., pakāpies uz 9. vietu kopvērtējumā. Ventspils iecirkņi viņam devuši 836 plusiņus un 409 svītrojumus jeb 6295 balsis.

Kā pēdējais no ZZS saraksta startēja Uldis Boitmanis. Viņam iezīmēti 1032 plusiņi, bet arī visvairāk svītrojumu. Tādējādi kopumā Boitmanis ieguvis 6175 balsis. Viņš ir arī vissvītrotākais deputāts ZZS Kurzemes sarakstā kopumā.

Arī novadā tendence līdzīga. Visvairāk balsu Kurzemes ZZS sarakstā ieguvis Daudze (2100). Viņam seko Augulis (2060), bet kā trešais ir Štekerhofs ar 2002 balsīm. Vucāns ir ceturtais populārākais ZZS politiķis Ventspils novada iecirkņos, iegūstot 1998 balsis, bet piektā ir Vāgnere-Davidova ar 1974 balsīm. Boitmanis novadā saņēmis 1964 balsis, bet Dainis Kūla – 1951. Tālāk seko Buņķe ar 1931 balsi. No ventspilniekiem vismazāko atbalstu novadā ieguvis Valerts. Viņam 1929 balsis. Taču kopumā arī novadā visvairāk plusu Daudzem, bet visvairāk svītrojumu – Boitmanim.

Vienotībai atzīst kuldīdzniekus

Kā otrais populārākais politiskais spēks Ventspilī aiz ZZS ierindojas 14. Saeimas vēlēšanu uzvarētāja – partija Jaunā Vienotība (JV), kas Ventspils iecirkņos ieguvusi 11,62% vēlētāju atbalstu. Savukārt novadā JV atbalsts ir mazāks. Novadā to izvēlējušies 14,51% vēlētāju un tā ierindojas trešajā vietā, priekšā atstājot ZZS un Apvienoto sarakstu.

Vienotība 14. Saeimā no Kurzemes vēlēšanu apgabala ieguvusi divas vietas. Tās savā starpā sadalīs Kurzemes saraksta līderis, 1. numurs Arvils Ašeradens, kam kurzemnieki kopumā iedevuši 21 556, svītrojot 1380 reizes, bet plusojot – 4057, kā arī vēl viena reģionālās partijas pārstāve, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja un Kuldīgas novadam līdere Inga Bērziņa. Bērziņa iekļuvusi Saeimā un saņēmusi 21 267 balsi. 3418 vēlētāji, kas paņēmuši JV sarakstu, Bērziņai ievilkuši plusiņu, bet 1030 svītrojuši.

Mīksto mandātu no Vienotības Kurzemē iegūst kādreizējā veselības ministre, mediķe Ingrīda Circene. Viņa palikusi trešā un ir pirmā aiz svītras. Par Circeni Kurzemē atdodas kopumā 20 234 balsis. Viņa saņēmusi 2956, bet svītrota 1601 reizi. Ģirts Valdis Kristovskis Kurzemes apgabalā JV sarakstā saglabājis savu piekto vietu. Viņš saņēmis 19 214 balsis. Vēlētāji plusiņu viņa vārdam un uzvārdam pielikuši 2506 reizes, bet svītrojuši 2171 biļetenā.

Arī Ventspils iecirkņos Arvils Ašeradens ir visvairāk balsu saņēmušais deputāta kandidāts JV Kurzemes sarakstā. Ventspilī Ašeradenam 2161 balss kopumā un 467 plusiņi un 95 svītrojumi. Bērziņai otrais labākais rezultāts no JV Ventspilī. Viņai vēlētāji pozitīvu vērtējumu jeb plusiņu devuši 267 reizes, bet svītrojuši 70 gadījumos. Bērziņai no ventspilniekiem tikušas 1979 balsis. Tālāk ventspilnieku listē seko Circene, kurai ir 1916 balsis, 267 plusiņi un 140 svītrojumi. Kristovskim visvairāk plusu no Ventspils vēlētājiem, bet arī visvairāk svītrojumi. Kristovskis saņēmis 349 plusus un 442 svītrojumus.

Nākamais Ventspils iecirkņos visvairāk svītrotais kandidāts no JV saraksta ir mūziķis un uzņēmējs Guntars Račs. Viņam 255 svītrojumi, bet arī gana daudz – 273 – plusiņu. Kopumā mūziķis no 3. vietas Kurzemes sarakstā rezultātā noslīdējis uz 9. vietu.

Novadā JV kandidātu vērtējums ir līdzīgs. Visvairāk balsu ieguvis Ašeradens. Viņu novada vēlētāji svītrojuši 61 reizi, bet 166 reizes ievilkuši Ašeradenam plusu. Mazāk svītrojumu (28) Bērziņai. Taču viņai arī mazāk plusu (116). Bērziņa novadā ieguvusi 814 balsis. Circenei 97 plusiņi, 54 svītrojumi un 769 novadnieku balsis. Savukārt Kristovskim 713 balsis. Viņš arī novadā svītrots visvairāk jeb 116 reizes, bet plusots 105 reizes.

Novada pārstāvis Andis Bāliņš, kas kandidēja JV sarakstā Kurzemes apgabalā, ieguvis 741 balsi novadā. Viņam 45 plusiņi un 30 svītrojumi.

Turpinājums sekos.

Lasi vēl

Komentāri (2)

  • -2
    i 05.10.2022, 12:31:07

    ...un ilgi vēl par to kladzināsiet? zzs, zzs... Un Lembis sākumā lai paskatās, kas ar viņu (-iem) grib sastrādāties. Viņš, redz, nesadarbosies ar Kariņu... Es balsoju par tiem kuri aizgāja no zzs.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: