Saeimas opozīcijai neizdevās panākt republikas pilsētu saraksta papildināšanu, parlamenta vairākumam nodrošinot, ka Latvijā administratīvi teritoriālās reformas (ATR) rezultātā būs piecas republikas pilsētas.

Parlaments likumprojektu 5. martā izskatīja otrajā lasījumā, pēc kā tas nākotnē tiks skatīts vēl vienā - galīgajā - lasījumā.

Republikas pilsētas bija paredzēts noteikt kā vienu no likumā ietveramajām administratīvās teritorijas un teritoriālā iedalījuma vienībām. Tomēr šodien negaidīti Saeimas sēdē klātesošo deputātu vairākums piekrita attiekties no termina "republikas pilsēta" lietojuma, to aizvietojot ar terminu "lielās pilsētas".

Līdz ar to paredzams, ka atbalstītais priekšlikums par piecām republikas pilsētām trešajā lasījumā tiks grozīts, mainot lietoto terminu.

Ja līdz šim Latvijā par republikas pilsētām tika uzskatītas deviņas pilsētas, tad līdz ar ATR Latvijā paredzēts par tādām dēvēt tikai piecas pilsētas - Rīgu, Daugavpili, Jūrmalu, Liepāju un Rēzekni.

Vairāki parlamentārieši otrajā lasījumā piedāvāja tomēr saglabāt plašāku republikas pilsētu sarakstu, tajā ietverot arī Jēkabpili, Jelgavu, Valmieru un Ventspili. Tomēr arī minētie rosinājumi neguva atbalstu.

"Var nepatikt Jelgavas mērs Andris Rāviņš (ZZS), var riebties Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij). Bet skaitļi ir skaitļi," sacīja deputāte Anita Muižniece (JKP), uzsverot, ka iedzīvotāju skaita ziņā lielāko pašvaldību saraksts nesakrīt ar republikas pilsētas statusu saņemošo pilsētu loku.

Viņa akcentēja, ka esot dīvaini, ka Jelgava, kurā ir ceturtais lielākais iedzīvotāju skaits, nebūs republikas pilsēta.

Arī politiķe Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem izvēlētas republikas pilsētas.

"Cik ilgi strādās atriebšanās princips? Rāviņš nav vienīgais, kas strādā Jelgavas domē," pauda deputāte Linda Liepiņa, akcentējot, ka republikas pilsētas statusu esot mēģināts atņemt tām pilsētām, kuras vada opozīcijā esošās partijas, tostarp Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)

Deputāts Aldis Gobzems ironiski vaicāja, vai gadījumā, ja Rīgas domi vadītu ZZS, tad galvaspilsētu reformas rezultātā pārveidotu par pagastu.

Parlamentārietis Gundars Daudze (ZZS) atgādināja, ka Ventspils pilsētas un Ventspils novada iedzīvotāji neatbalstīja piedāvāto reģionālo reformu. Tāpat, viņaprāt, būtisks ir apstāklis, ka reformas izstrādātāji nespēj atbildēt uz jautājumu, ar ko atšķiras, piemēram, Rēzekne, kurai plānots saglabāt republikas pilsētas statusu, un Jelgava vai Ventspils, kam minēto statusu plānots atņemt.

Deputāts Māris Kučinskis (ZZS) savā uzrunā iestājās pret neloģiskiem priekšlikumiem, kas saistīti arī ar republikas pilsētas statusa noteikšanu. "Ja jūs to visu izlabosiet un uz trešo lasījumu būs loģika, nekaunēšos trešajā lasījumā jums pateikt labus vārdus un aplaudēt," solīja politiķis.

"2008. gadā ZZS bija pret teritoriālo reformu. To pašu redzam šodien. Rodas pārliecība, ka ZZS ir pret pārmaiņām," secinājis par likumprojektu atbildīgās komisijas priekšsēdētājs Artūrs Toms Plešs (AP).

Deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S) nepiekrīt tam, ka piedāvātā reforma veicinās ekonomisko attīstību. Piesaucot Somijas piemēru, kur ir liels skaits pašvaldību, politiķis uzsvēra, ka no reformas nebūs jēgas, jo solījumi saistībā ar to ir tikai "tukšas runas".

"Tiek norādīts, ka reforma ir ļoti laba, jo ZZS ir ļoti pret," teica Dombrovskis. Viņš norādīja, ka reforma gan nebūtu strauji jāaptur, jo citādāk tās virzītāji paši neuzkāps uz grābekļiem un negūs mācību.

Parlamentārietis Uldis Augulis norādīja, ka atbildīgās komisijas sēdē neesot tikusi sniegta informācija, kad tiks atbildēts uz Ventspils domes jautājumiem par izvēli nepiešķirt tai lielās pilsētas statusu. Politiķis arī akcentēja, ka ZZS nekad neesot bijusi pret reformu, bet reformai jābūt pragmatiskai un izvērtētai nevis "ar krāsainiem zīmuļiem pārzīmētai kartei".

Deputāts Andris Kazinovskis (JKP) norādīja, ka viņš aizstāvēja to, ka tiek atrisināts Rēzeknes un Daugavpils jautājums, saglabājot šo pilsētu statusu. Tomēr deputātam saglabājušās bažas par Jelgavu un Ventspils, ka šīs pilsētas varētu būt cietējas. Tāpēc koalīcijas politiķis solīja tomēr Saeimas sēdē mēģināt atbalstīt priekšlikumu par lielās pilsētas noteikšanu Jelgavai un Ventspilij.

Parlamentārietis Viktors Valainis (ZZS) norādīja, ka jālauž attīstības virziens uz monocentrisku valsti, attīstot vairākus reģionu centrus. Deputāts akcentēja, ka Jelgavai un Ventspilij ietekmes teritorija ir no 50 līdz 100 kilometriem, savukārt tagad esot nepareiza vēlme šīs pilsētas ielikt novada rāmī.

Deputāte Regīna Ločmele-Luņova (S) norādīja, ka gan reformai, gan daļai debatētāju trūkst loģikas. Viņa aicināja atbalstīt lielās pilsētas statusa piešķiršanu Jelgavai un Ventspilij. Viņa norādīja, ka uz jautājumu, ar ko atšķiras Ventspils no Rēzeknes, kurai būs lielās pilsētas statuss, VARAM pārstāvji neesot atbildējuši un jautājumu ignorējuši.

Deputāts Didzis Šmits norādīja, ka "KPV LV" kā savas partijas biedriem vēlas norādīt, ka balsojums par pašreizējo reformas piedāvājumu nepalīdzēšot "KPV LV" palikt valdībā ilgākā termiņā, jo viņus tāpat "izmetīšot" no tās.

Saeima vienojusies likumā tomēr neizdalīt Pierīgas novadus. Līdz šim tika paredzēts, ka Pierīgas novadi būtu to Rīgai piegulošo novadu kopums, kas sastāv no tādām novadu teritorijām kā Ādažu novads, Ulbrokas novads, Salaspils novads, Ķekavas novads, Olaines novads un Mārupes novads.

Lasi vēl

Komentāri (20)

  • -9
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 09:56:03

    Kāpēc te Rēzekne un Jūrmala?
    LV lielās pilsētas bez galvaspilsētas, ir Daugavpils un Liepāja.

  • -11
    keda 06.03.2020, 10:37:47

    Ko tajā sarakstā pēc saīsināšanas vispār dara Jūrmala? IKP, darbavietu ziņā jau tā iepaliek no citām exrepublikas pilsētām, bet tik un tā stabili turās. Un Vidzeme vispār atstāta bešā, tas ir kā? Nekāda loģikas šajās pārmaiņās nav un ir lielas aizdomas, ka tā ir viena vienīga politika bez jebkādas ekonomikas...

  • -1
    Lielais Kretīns 06.03.2020, 11:17:32

    Lielo pilsētu sarakstu saīsinās līdz piecām*

  • -7
    karlito 06.03.2020, 11:47:00

    Kaut kāds cirks,vairāk kā 700gadu bija pilsēta Ventspils,nu būs Ventspils ciems...ar kuru vietu tie ievēlētie domā....?

  • 0
    domāju 06.03.2020, 14:42:31

    ciems jau nebūs. Bet finansējums kā ciemam gan

  • -4
    Tīģeris 06.03.2020, 11:54:14

    Tas neko nemainīs ,bet vajag gan pilsētā, gan pašvaldībās visus tos vecos āžus nomainīt ,tad tam būtu jēga!

  • -6
    domāju 06.03.2020, 14:42:52

    to var tikai vēlētāji

  • -7
    Margrieta456 06.03.2020, 17:01:18

    >>domāju
    Un arī viena sieva ar izkapti!

  • -13
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 14:04:40

    Jā, jaunie āži vienmēr gatavi kā pionieri tikt pie savas pīrāga daļas...

  • -11
    Tīģeris 06.03.2020, 20:42:15

    Visus āžus vajag jaunus ,tagad viens otram dirsu piesedz, un dara ko grib ,savus biznesus ,dienesta auto izmano kur grib ,kāpēc nevienā pašvaldību dienestu autiņos nav izsekošanas ierīces, tad jau arī Muceniekam būs neizdevīgi . Manuprāt novadu pārvaldnieku vajag Lembergu, tad būs bijība,un kārtība.

  • -5
    vecakais22 06.03.2020, 14:41:01

    Peec virsraksta spriezjot gaidaami tragjiski notikumi ---masveida paarejo pilseetu LV bojaaeja Tikai nevaru saprast ka pievienojot novadu kas var mainiities Ventspils tacju paliks turpat kur taa bijusi Taada veidaa notiek iedziivotaaju tracinaashana un gaisajaukshana Jautaajums tikai kaa interesees tas notiek

  • -12
    keda 06.03.2020, 15:01:36

    var padomāt, ka tie nosaukumi neko nenozīmē! tas ir statuss, kurš arī nosaka naudas lietas - cik saņem, no kā saņem, ko var dabūt, ko nevar dabūt.

  • -16
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 15:10:31

    Kā jau teicu - tik tizla reforma pēc kāda laika prasīsies pēc jaunas reformas.

  • -4
    .666.ventspils.lv 06.03.2020, 16:29:04

    Ventspils būs atkal tādā statusā,kāda tā bija līdz krievu okupācijai 1940.gadā.Viena no divām apriņķa pilsētām.
    P.S.Kas tur pajuka ar to saucamo novadu ,vai atdos atpakaļ nosaukumu "apriņķis"?

  • -16
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 18:20:40

    Visu vajag kā pirms 40.tā - un trīs šestjorkas sēž te pie datora?
    Vai tad 40.tajā bija dators?
    Liekulis, ne patriots.

  • -15
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 18:22:13

    Apriņķis ir no vārda 'okrug'.
    Īstam nacikam neklājas ņemt šādus nelabus vārdus mutē.

  • -3
    trakais oposums 06.03.2020, 20:03:23

    Vatainais pamuļķītis kurļanderīts atkal visu nakti ar nacikiem kausies :)))))

  • -14
    Latvija pāri visām! 06.03.2020, 22:03:38

    trakais oposum, vai tava māmiņa, tevi dzērumā ieņemusi no ciema plānprātiņa viena pati tevi audzinot nemācīja labāk uzvesties?
    )))))

  • -1
    A.n.i.t.a 07.03.2020, 05:12:37

    Brīnos, ka Rīga nav palikusi vienīgā pilsēta . Rīgas kungi vienmēr bijuši pārliecināti ,ka pilsēta ir tikai Rīga , bet pārējie ir lauki un tas jau ir ļoti sen . Mācoties 70tajos gados Rīgā , mans fizikas un matemātikas pasniedzējs domāja tieši tā, priekš viņa Ventspils bija lauki jau tad.

  • -3
    Tas pats 08.03.2020, 17:58:54

    Lūk, beidzot dota mums ir vara.
    To tauta dāvājusi mums.
    Par daudziem solījumiem dota,
    Un uzticēta, tikai mums.
    Nekas ka solīts makā nekrīt,
    Tas tautas teiciens ir jau sens.
    Pats galvenais ka mums ir vara.
    Ja vara, mums- tad varam ko?
    Ko varam? Mums ir dota vara!
    Ko varam? Nevaram neko!

    Autors nezināms.







    Uz četriem gadiem man ir dota vara.
    Pa četriem gadiem bagātam man kļūt.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: