Jaunā konservatīvā partija (JKP) partijām, ar kurām tiekas valdības veidošanas sarunu otrajā kārtā, ir piedāvājusi veidot koalīciju, kurā iekļautos JKP, KPV LV, Attīstībai/Par (AP), apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) un Jaunā Vienotība (JV), taču NA un AP pārstāvji jau izteikuši šaubas par šādu valdības modeli.

JKP jaunajā valdībā sev vēlētos premjera posteni, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra un iekšlietu ministra krēslus. Saskaņā ar minēto piedāvājumu apvienībai AP tiktu trīs ministrijas –, finanšu, labklājības un veselības ministrija –, kā arī Saeimas spīkera krēsls, kurā politiskais spēks, pēc neoficiālas informācijas, labprāt redzētu savu premjera amata kandidātu Arti Pabriku.

Vēl trīs ministrijas pienāktos nacionālajai apvienībai, kura saglabātu kultūras ministra amatu, kā arī tiktu pie Izglītības un zinātnes ministrijas un Zemkopības ministrijas vadības grožiem. Partijai KPV LV JKP iecerējusi atvēlēt ekonomikas ministra un satiksmes ministra krēslus, bet JV – tieslietu ministra un aizsardzības ministra posteņus.

Ārlietu ministra amatā JKP gribētu redzēt neitrālu profesionāli - bezpartejisku diplomātu, par ko vienotos un virzītu visas koalīcijas partijas kopā.

Par šādas koalīcijas iespējamību jau izskanējušas šaubas. Piecu politisko spēku koalīcija pastāvīgi būtu vienas partijas ķīlnieks, tāpēc no valdības stabilitātes viedokļa būtu labāk, ja tajā būtu sešas partijas, uzskata nacionālās apvienības priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

«Ja to nav iespējams izveidot, tad esam gatavi diskutēt arī par citiem modeļiem. Mēs neesam vilkuši citas papildu sarkanās līnijas, tādējādi nesamazinot manevru iespējas,» pēc tikšanās ar AP sacīja Dzintars. «Jo stabilāka un plašāk pārstāvēta būs koalīcija, jo tas būs valstij izdevīgāk,» viņš uzskata. Dzintars uzsvēra, ka starp NA un AP bija vienprātība par to, ka nevajadzētu aizrauties ar valdības veidošanas procesa vilkšanu garumā. Tam būtu jānotiek saprātīgā laika posmā, koalīcijai būtu jābūt stabilai, sacīja Dzintars, piebilstot, ka abas partijas gatavas to veicināt.

Dzintars atgādināja, ka JKP uzaicinājusi NA piedalīties nākamās valdības veidošanā, prezentējot vienu no iespējamajiem atbildības sfēru sadalījuma modeļiem. Politiķis sacīja, ka patlaban nav izveidojušies nekādi bloki un sarunas turpinās ar visiem.

Tikmēr AP Ministru prezidenta amata kandidāts Artis Pabriks, vērtējot iespēju AP iesaistīties valdībā, kuru vadītu Jānis Bordāns (JKP) un kurā būtu pārstāvētas piecas partijas, saredz «samērā lielas problēmas». Pabriks atklāja, ka AP notiek iekšējas diskusijas, vai politiskais spēks būtu gatavs iekļauties Bordāna vadītā koalīcijā: «Mēs neesam no nevienas no šīm partijām ieguvuši tādas atbildes, kas mums ļautu ar pārliecību šādā valdībā iesaistīties.»

Arī viņš atzina, ka šajā konkrētajā Saeimā, ņemot vērā vēlētāju intereses, sešu partiju koalīcija būtu objektīvi labākais iznākums, jo jebkurā citā gadījumā, piemēram, JKP piedāvājumā, tas nozīmētu daudz lielāku atkarību no otras jaunievēlētās partijas KPV LV, kas radītu automātiskas bažas par jaunās valdības bažas efektīvi darboties un aizstāvēt tiesiskuma, demokrātijas, drošības principus un transatlantisko saiti.

Pabriks uzsvēra, ka sarunas turpinās un katrai partijai ir savi izvirzītie premjerministra amata kandidāti un savi sarunu vešanas principi. Viņš piebilda, ka AP konsultācijas ar pārējiem spēkiem bija nepieciešamas, lai rastu skaidrību arī par to, kā norisinās līdzšinējais sarunu process, ko veic divas citas jaunās partijas ar premjerministra amata kandidātiem.

Lasi vēl

Komentāri (12)

  • -11
    keda 12.10.2018, 16:05:12

    Nu re, bez zzs nekā :D

  • -4
    Kurzemniece. 12.10.2018, 16:41:17

    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs no JKP varētu ierādīt atstādinātajam viņa īsto vietu,atšķirībā no pašreizējā ministra!

  • -8
    krustmateflorence 13.10.2018, 17:54:26

    Bijušais tieslietu ministrs,bijušais komjaunietis,lauztin ,laužās atkal pie varas.
    Kad viņš bija tieslietu ministrs,neko svarīgu un labu vienkāršās tautas labā -tā arī nepaveica.
    Valdībā tāds cilvēks nedrīkst iekļūt.

  • -3
    Anita 14.10.2018, 07:04:10

    Ak, tad Bordāns bijis komjaunietis , bet tavs elks AL bija un droši vien sirdī vēl joprojām ir komunists. Pati (vai pareizāk , pats ), 100% esi gan oktobrēns, gan pionieris, gan komjaunietis un pilnīgi iespējams , arī komunists bijis savā laikā, tā kā nav te ko izcelt citus. Lai nu Dievs dod , ka Bordāns kļūst par premjeru un saliek pa vietām visus , ko aiz restēm ,ko trako mājā.

  • -1
    Sandra Harmonija 13.10.2018, 20:13:51

    Tieslietu ministrs gribēja veikt izmaiņas , tikkai večie blēži neļāva.
    Valdībā ir daudz netīru, sasmērējušies cilvēki vecie komunisti, jātiek no viņiem vaļā!!! Redz ka Kaimiņš saeimā izteica visus komunista vārdus un cilvēki dzirdēja, tāpēc ar atbalstīja.

  • -8
    arcus 14.10.2018, 09:21:12

    Tavuprāt komunists ir sinonīms vārdam noziedznieks! Vai zini maz kāpēc toreiz stājās partijā??? Tici man - ne aiz pārliecības (protams, ka bija arī daži tādi). Tie bija citi laiki, kundzīt! Uzreiz pateikšu ka nekad neesmu bijis partijā (nevienā).

  • -7
    krustmateflorence 14.10.2018, 12:03:50

    Vārna -vārnai acīs neknābj.
    Ne jau A.Lembergs pieņēma tieslietu ministrijā likumus,kuri ļauj tiesām un tiesu izpildītājiem rīkoties nežēlīgi pret cilvēkiem -kuri nokļuvuši kredītu gūstā,tiek izlikti praktiski uz ielas.
    Es katru mēnesi saņemu vēstules no cilvēkiem,kuri ir izmisumā un ir palikuši bez pajumtes un naudas.
    Ne jau A. Lembergs -tiesā bargi pa konservu bundžas nozagšanu.Valstī ir iepriekš pieņemti nenormāli likumi,kuri skar vienkāršo tautu.
    A. Lembergs ir goda cilvēks,viņu tiesā tāpēc, ka -kādam vai kādai nepatīk tas ,ka viņš godīgā ceļā ir nopelnījis milijonus.
    Lai mēle nokalst-viņa apmelotājiem,un lai rokas nopūst tiem,kuri viņu aizskar... .

  • -1
    Ens 14.10.2018, 12:55:14

    Mazliet analītikas. krustmateflorence iezombējās forumā,kā "nevainīga" miljonāre. Sākumā kasījās,ka pilsētā,parkos,urnās esot nekārtība. Pa starpām iepina limuzīnu un eskorta puišus.Jā,un vēl-agrāk ceļoja pa pasauli. Tagad,šis Trojāns ir izgājis finiša taisnē.Acīmredzot,darba devēji deva komandu-BEZ IMPROVIZĀCIJĀM! Ragi un nagi sāk līst ārā no,kādreiz jaukās,inteliģentās,ceļojošās miljonāres..

  • 0
    Guntars Shenfelds 15.10.2018, 07:50:19

    keda Pirms 2 dienām, 15 stundām

    Nu re, bez zzs nekā :D

    Jā un zīmīgi ,ka nacionāļi vēlās ievilk zaļos koalīcijā.Vecie blēži viens bez otra nevar iztikt,jo kā tad turpmāk varēs shēmot.

  • 0
    tēčš 15.10.2018, 22:58:45

    Vis god mazam čangalam. Roķels i garāks neka vare domat jo, ne tikas tradicionāle stipendiāt i viņam uzticig bet, kā rādas, vel vens, oters. Nu ko, viss ies pa vecam sliedem aka ka rūc nākošes četrs gāds. Latvijs vēletaj nostrādaj akal ka pienākas. Būt nobalsojuš pa Bordān nebūt problēms bet nobalsoj ka vienmēr, pa vecem vēžem vecas kules, malač!!!

  • 0
    Zane Līvmane 24.10.2018, 14:33:54

    No ZZS bēg, bet Šleseram rīklē ieskrien! Esi, Bordān, taču mazliet gudrāks, atver acis...

  • 0
    Lāsma Kalnozola 24.10.2018, 16:40:29

    Bordāns un Anna Potapova domā, ka ir uzvarējuši vēlēšanās, vismaz viņu uzvedība par to liecina!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: