Rudens sezonu Ventspils muzejs uzsāk ar krājuma izstādi Livonijas ordeņa pils izstāžu zālē Private – privātais.

Šoreiz no citu acīm slēpjamais saistīts ar to cilvēka dzīves un katras dienas daļu, kura tiek pavadīta, pošoties dienas gaitām. Tātad – pamošanās, rīta rosme, mazgāšanās, skaistumkopšana un tase kafijas, pirms dodamies cilvēkos. Par izstādes vadmotīvu kļuva rakstnieces Andras Neiburgas stāsta Spīdēja saule aizkustinošās epizodes par omu, kā viņa vingro, pošas utt.: «Oma ir veca, bet par savu izskatu rūpējas, uz ielas bez sataisīšanās neiziet. Ne jau sev par prieku, viņa apgalvo, bet nevarot taču cilvēkus baidīt ar tādu vecu, bālu spoku.»

Privāta šī cilvēka dzīves daļa gan kļūst tikai 19. gs. Viduslaikos izpratne par higiēnu ir vienkārši šausminoša, un īpaši nemainās arī tad, kad 15. gs. dāmas sāk lietot kosmētiku un pamazām neaizstājama kļūst apakšveļa. Latvijā, arīdzan citur Eiropā, 19. gs. beigās nostiprinās tie priekšstati par veselīgu dzīvesveidu un higiēnas ikdienas minimumu, ko par pareiziem uzskatām vēl šodien. Aizsākums tiem ir Zviedrijā – ikdienas vingrošana, pastaigas svaigā gaisā, masāža, ūdensprocedūras. Atcerēsimies kaut vai tolaik ļoti populāro vācu ārsta Kneipa metodi, kas varot līdzēt gandrīz pret visām kaitēm: silta–auksta–silta ūdens procedūras. Viņa grāmata Mans testaments latviešu valodā izdota daudzkārt. Arī izstādē šis izdevums ir eksponēts. Ja nu kaut kas nav izdevies ar veselīgām procedūrām, visu vēl var glābt skaistumkopšana. Te nu sieviešu un vīriešu centieni ir līdzvērtīgi. Ūsu sukājamās birstītes un bārdu cirtojamās šķēres skaistuma izcelšanai ir tikpat svarīgas lietas kā, piemēram, pūderis un matu cirtojamie rullīši. Turklāt vīriešu skaistumkopšanai izstādē Private ir veltītas veselas divas vitrīnas! Un kur vēl apakšveļas evolūcija! Var tikai laimīgi nopūsties, ka tā attīstījusies no sarežģītā uz vienkāršo.

Tātad – cilvēka privātā, tikai tuvākajiem neizbēgami rādāmā dzīve gandrīz visa 20. gs. garumā. Šo tēmu pilnīgāk atklāt palīdz arī lietas no Rīgas vēstures un kuģniecības, Kuldīgas novada muzeja, reklāmas izdevumi no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma un lietas no privātkolekcijām. Ieejas cena – 1,10 EUR.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: