Šodien valdība lems par iespēju piemērot pārtikai samazināto pievienotās vērtības nodokli, taču Finanšu ministrija pret šo ideju joprojām attiecas kritiski.

Valdība šodien uzklausīs FM informatīvo ziņojumu "Par samazināto PVN likmi pārtikai vai atsevišķām pārtikas preču grupām un fiskālo ietekmi uz valsts budžetu".

Kā liecina ministrijas sagatavotais ziņojums, kas pieejams valdības dokumentu vietnē "eportfelis", izvērtējot iespēju samazināt PVN likmi pārtikas produktiem no standarta likmes 21% uz samazināto likmi 12%, fiskālā ietekme uz valsts budžeta ieņēmumiem 2015.gadam ir novērtēta negatīvi - budžeta ieņēmumi samazinātos par 194,8 miljoniem eiro. Lielāko fiskālo ietekmi uz valsts budžeta ieņēmumiem veido PVN ieņēmumi no gaļas, piena, siera un olu, kā arī dārzeņu, maizes un graudaugu izstrādājumu realizācijas - budžeta ieņēmumi samazinātos par 142,5 miljoniem eiro.

FM norāda, ka, ņemot vērā, ka samazināto PVN likmju ieviešana samazina valsts budžetā iemaksājamo PVN summu, valstij ir jābūt skaidram virzienam, kādiem mērķiem un ar kādu nolūku tiek izmantota šīs valsts budžetā neiegūtā vai no valsts budžeta atmaksātā PVN summa. "Samazinātā PVN likme ir jāizmanto mērķtiecīgi, tas ir, precīzi nosakot ekonomisko rezultātu, ko ar šo likmju ieviešanu ir domāts sasniegt," uzsver ministrija, piebilstot, ka nodokļa atvieglojumi var traucēt nodokļu sistēmu, samazinot tās pārskatāmību un sarežģījot PVN administrēšanu.

Kā ziņots, šā gada janvārī finanšu ministrs Jānis Reirs (V), tiekoties ar lauksaimnieku organizāciju vadītājiem, noraidījis priekšlikumu samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) pārtikai, argumentējot to ar situāciju valsts budžetā.


LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: