Turpmāk novada skolām un bērnudārziem pārtiku piegādās uzņēmums vai vairāki, kas uzvarēs iepirkumu konkursā, pie kura nolikuma šobrīd strādā novada iepirkumu speciālisti.

Nepieciešamību izsludināt šādu iepirkumu, nosaka likums, skaidro novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks. Ja iepriekš produktus katrs pagasts pasūtīja pats, tagad tas jādara centralizēti, jo kopš oktobra novada pagasti vairs nav atsevišķas budžeta iestādes. Iepirkums tiek veidots tā, lai uzņēmēji un zemnieki varētu pieteikties piegādāt produktus arī atsevišķās pozīcijās, piemēram, tikai gaļu, vai produktus konkrētai izglītības iestādei.

Pašvaldība ir ieinteresēta, lai iepirkumu konkursā startētu arī vietējie zemnieki, kas arī līdz šim piegādājuši savu produkciju novada izglītības iestādēm. Tāpēc nolikumu pašvaldības darbinieki cenšas izstrādāt tā, lai vietējiem zemniekiem būtu iespēja piedalīties.

Arī cena, par kādu piegādātājs apņemas piegādāt produktus, ir nozīmīga. Ja konkursā uzvarētu viens spēlētājs, kurš, visticamāk, pats nebūtu ražotājs, bet starpnieks, var gadīties, ka produktu cenas nebūtu zemas. Transporta izdevumi vien, izvadājot preces kopumā 300 km robežās, palielinātu produktu cenas, un tad pašvaldībai nāktos attiecīgi palielināt arī pusdienu cenu. Tas būtu pamatīgs trieciens daudzām novada ģimenēm. Gan pašvaldība, gan skolas cer, ka iepirkumu konkursā piedalīsies saprātīgi dalībnieki.

Lai izveidotu iepirkumu, izglītības iestādēm bija jāparedz, cik daudz gaļas, kartupeļu, maizes un citu produktu būs nepieciešams iegādāties gada laikā. Tas bijis ķepīgs darbs, kamēr visu saskaitīja un sareizināja, tomēr skolu ēdnīcu vadītāji, ņemot palīgā iepriekšējā mācību gada patēriņu un savu pieredzi, ar to tikuši galā. Zlēku skolas direktora Astrīda Valova domā, ka centralizētais iepirkums lielas izmaiņas skolasbērnu ēdināšanā neviesīs. Arī līdz šim neviens no vietējiem zemniekiem Zlēku skolai nav piegādājis produktus, tos piegādājuši tādi uzņēmumi kā Rudens, Rīgas piensaimnieks u.c.

Pavasarī rakstījām par Ances skolu, kur pusdienas maksā vien Ls 0,40.Šāda cena bija iespējama tāpēc, ka daudzus pusdienām nepieciešamos produktus – dārzeņus, ogas un augļus – sagādā skolēnu vecāki. Skolas direktore Elita Kuģeniece stāsta, ka par kopējo iepirkumu neviens nav priecīgs, tomēr likums to prasa izsludināt. Vecāki, kā nesa, tā arī turpmāk nesīs virtuvei produktus, tāpat skolas virtuvē tiks tecinātas sulas un saldētas ogas, šos produktus vienkārši skola neiekļāva savā pieprasījumā.

Vienīgais, par ko bažījas Kuģeniece un viņas kolēģi, ir tas, ka iepirkums varētu sadārdzināt pusdienu cenu, jo nereti gadās, ka iepirkumu vinnē uzņēmējs, kas atsevišķās pozīcijās tomēr piedāvā salīdzinoši dārgu cenu.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: