Ventspils novads dāvinājumā no Taivanas saņēmis elektrības ģeneratoru. Šādu pretimnākšanu šī Āzijas valsts izrādījusi tām Latvijas pašvaldībām, kas pagājušajā ziemā visvairāk cieta no lielā sniega.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs atgādājis no Rīgas 4,5 kW jaudas elektrostaciju PERFORM 5500, ko saņēma no Ķīnas Republikas Taivanas valdības. Kādiem mērķiem tā tiks izmantota un kuram novada pagastam tiks – to novada vadība vēl tikai lems. Tomēr šādu Taivanas valdības dāvinājumu novada vadītājs vērtē kā ļoti patīkamu žestu un izsaka cerību, ka nākotnē starp Latvijas pašvaldībām un šo valsti varētu veidoties sadarbība. Jāatzīmē, ka valsts līmeņa sadarbība ar Taivanu pašlaik nav iespējama. Taivana ir samērā neliela sala pie Ķīnas krastiem, kuras iedzīvotāji spējuši izveidot vienu no spēcīgākajām ekonomikām pasaulē. Tomēr oficiāli tā vēl aizvien ir viena no Ķīnas Tautas republikas provincēm, kaut arī jau kopš 1949. gada tajā darbojas no komunistiskās Ķīnas neatkarīgs parlaments.

Lai arī dāvanā saņemtais ģenerators nav tik jaudīgs kā tie, ko novads iegādājies par ūdenssaimniecības projektu līdzekļiem un kas paredzēti katlumāju darbības nodrošināšanai elektropadeves traucējumu brīžos, Mucenieks lēš, ka tas noteikti noderēs novada saimniecībā. Savukārt Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis, pateicoties par dāvinājumu, paudis cerību, ka turpmāk tiks novērstas tādas situācijas, kad dabas stihiju laikā pašvaldību iestādēs apstāsies darbs.

Tikmēr Latvijas valdība solīto kompensāciju par bargās ziemas radītajiem zaudējumiem pašvaldībām, kurās tika izsludināts ārkārtējais stāvoklis, vēl aizvien nav apstiprinājusi. Mucenieks zina teikt, ka par šo jautājumu valdības sēdē varētu lemt šonedēļ. Tomēr lielas cerības, ka Ventspils novads varētu saņemt iecerēto zaudējumu kompensāciju, neesot. Pašlaik plānots, ka valdība atbalstīs prasītās kompensācijas tikai ¼ daļas apmērā.

Cik daudz tiks Ventspils novadam, esot grūti spriest. Pašvaldība prasījusi valdībai atlīdzināt zaudējumus, kas smagās sniega segas dēļ radās Puzes, Ances pamatskolā, Puzes pagasta Stiklu feldšerpunktā, kur iebruka jums, kā arī Jūrkalnes estrādē. Jāatgādina, ka novada dome bija spiesta neplānoti daudz līdzekļu atvēlēt gan ceļu tīrīšanai, gan algojot speciālistus jumtu attīrīšanai no smagās sniega segas. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: