Pēc 13 Rīgā pavadītiem dzīves gadiem ventspilniece Zane Jope atgriezusies dzimtajā pilsētā kopā ar ģimeni – vīru un diviem bērniem. Ventspilniece ātri un aktīvi integrējusies uzņēmējdarbības, sabiedriskajā un kultūras vidē, priecājoties par to, ka dzimtā pilsētā viņu uzņēmusi ļoti sirsnīgi.

Aktīvā ventspilniece atvērusi Vecpilsētā, Saules ielā, mazlietotu apģērbu veikalu Bode un jau paguvusi sniegt savu artavu pilsētas kultūras dzīvē. Nākamās nedēļas izskaņā Tirgus laukumā ventspilnieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz Zanes organizētu pasākumu Citāds tirgus, kas notiks ar Ventspils brīvostas pārvaldes finansiālu atbalstu.

Zane dzimusi un uzaugusi Ventspilī. Pabeigusi 4. vidusskolu, viņa iestājās Liepājas Universitātē specialitātē Kultūras vadība. Līdztekus studijām strādāja Ventspils bibliotēkā. Savukārt vasarā, tāpat kā daudzi viņas vienaudži, brauca peļņā uz Somiju, kur lasīja zemenes. Tur ventspilniece iepazinās ar savu nākamo vīru – operdziedātāju Juri Jopi, kurš tagad jau kādu laiku vada Ventspils tirgu.

Atgriezties Ventspilī palīdzēja kovids. «Pagāja pandēmijas pirmais vilnis, pēc tam otrais. Bērni auga. Dzīvot Rīgā dzīvoklī stingro ierobežojumu laikā bija ļoti sarežģīti. Tiklīdz bija iespēja, bērni rāvās laukā. Izkontrolēt viņus bija ļoti grūti, un tas radīja lielu uztraukumu. Sākām sūtīt viņus pie mammas uz Ventspili,» atceras Zane. Divus gadus viņi ar dzīvesbiedru domāja: palikt Rīgā vai pārcelties uz Ventspili. Šogad nolēma pārcelties. Kovida dāvātās attālinātā darba iespējas ļāva spert šo soli, neaizejot no iepriekšējās darba vietas. Zane Jope turpina vadīt jauniešu izglītojošo projektu Esi līderis! Latvijas Uzņēmējdarbības un menedžmenta akadēmijas (LUMA) mācību centrā. Projektā ir iesaistīti pamatskolas 6.–9. klases pusaudži un vidusskolas 10.–12. klases jaunieši. Tā ir valsts akreditēta uzņēmējdarbības pamatu mācību programma. Nodarbības notiek attālināti, tādēļ Zane var koordinēt projektu no Ventspils. Iespējams, drīzumā tam pievienosies arī Jaunrades nams, lai Ventspils vecāko klašu skolēni arī gūtu iespēju apgūt līderības pamatus.

Darbs LUMA mācību centrā nav vienīgā Zanes nodarbe. Pirms trīs mēnešiem viņa atvēra mazlietotu apģērbu veikalu Bode. Šo ideju uzņēmīgā ventspilniece loloja jau Rīgā. Tur viņai bija daži iemīļoti lietotu apģērbu veikali, kur varēja nopirkt ekskluzīvu apģērbu, toskait ar visu cenrādi. Nepatika tikai viens – lai atrastu kādu piemērotu apģērbu, vajadzēja rakņāties lielā apģērbu kaudzē.

Aprunājusies ar vīru, Zane nolēma atvērt savu veikalu Ventspilī. «Man patīk labs apģērbs par pieņemamu cenu,» viņa saka. Un vēl viņu saista zero waste ideja – bezatkritumu ražošana, kuras pamatā ir vairākkārtēja preču izmantošana, neražojot jaunus izstrādājumus un būtiski samazinot atkritumus. Dzīvesdraugi nolēma piesaistīt idejas īstenošanai Zanes mammu un divu nedēļu laikā atvēra veikalu Saules ielā, kur mamma strādā par pārdevēju. Preces Ventspilī nonāk no Vācijas, Polijas, Lietuvas. Zane uzreiz arī piebilst: apģērbs vairumtirdzniecības bāzēs tiek iepirkts nevis uz svara, bet gabalā, tādēļ arī tā cena ir lielāka nekā citos second-hand veikalos. «Lai nevairotu atkritumu apjomu, iepērkam tikai tās lietas, ko varam pārdot, daudzas – ar cenrāžiem. Dažas preces pienāk no kolekcijām Vācijas veikalos, ir daudz pazīstamu zīmolu aksesuāru,» stāsta Zane.

Ģimenes projekts izrādījās veiksmīgs – katru dienu veikalā ienāk arvien jauni pircēji; ir jau arī savi pastāvīgie klienti, kuri neskopojas ar pozitīvām atsauksmēm. Facebook mājaslapā ir vairāk nekā 500 sekotāju. Zane ir gandarīta par uzsākto uzņēmējdarbību, kuru viņa dēvē nevis par biznesu, bet par interesantu nodarbi brīvajā laikā. Viņai patīk arī tas, ka veikals iegūst arvien lielāku popularitāti, jo īpaši to cilvēku vidū, kuriem patīk ekskluzīvs apģērbs, bet kuri nevēlas tam tērēt lielu naudu. «Sākumā domāju, ka mūsu mērķauditorija būs jaunas meitenes, tehnikuma audzēknes, studentes. Taču manu, ka veikalā ienāk arī sievietes 35+, kuras ir gatavas maksāt par labu mantu, taču nevēlas izsviest naudu vējā,» dalās Zane.

Jau rakstījām, ka Zanes vīrs Juris Jope nesen kļuva par Ventspils tirgus vadītāju. Ģimene ir atradusi piemērotu mājokli. Bērni aktīvi izmanto interešu nodarbības – apmeklē bibliotēku, dēls dodas uz hokeja treniņiem un skeitparku. Ģimene cer, ka bērnus uzņems 1. pamatskolā, kurā mācījusies arī pati Zane. «Ventspils mūs ir uzņēmusi ļoti labi!» Zane neslēpj savu prieku. Dzimtajā pilsētā viņa radusi iespēju darboties arī savā profesionālajā jomā – vadīt kultūras projektus. Piedaloties Ventspils brīvostas pārvaldes reklāmas projektu konkursā, Zane un viņas dibinātā biedrība saņēmusi finansējumu pasākumam Citāds tirgus, kas notiks 30. jūlijā. Ikviens interesents varēs pārdot visu, kas viņiem ir iekrājies, taču vairs netiek izmantots. Līdztekus tirdzniecībai noritēs arī jauniešu mūzikas grupu konkurss, kuru vērtēs profesionāla žūrija, toskait arī Juris Jope.

Jopu ģimene ir kārtējais pozitīvais piemērs tam, ka ventspilnieki atgriežas savā dzimtajā pilsētā. Patīkami, ka gados jaunie cilvēki neatgriežas tukšām rokām, bet ar iegūtu pieredzi, jaunām zināšanām, bet daudzi – arī ar ģimeni, piemēram, kā Zane. «Ventspils ir ļoti izmainījusies labā nozīmē,» norāda ventspilniece. Viņa ir pamanījusi izmaiņas arī pašos ventspilniekos – kļuvuši atvērtāki, sabiedriskāki un atsaucīgāki. Par atgriešanos savā dzimtajā pilsētā kopā ar ģimeni domā arī Zanes draudzene, kura pagaidām vēl dzīvo galvaspilsētā.

Lasi vēl

Komentāri (8)

  • 0
    Gārfilds 22.07.2022, 10:08:47

    Tagad tiek atmaksāti raksti par humpaļu biznesu?

  • 0
    sranskis 22.07.2022, 11:19:12

    Kāds skaists reklāmas raksts! Paklusēšu par dažām lietam, bet rakstā ir pieminēts arī raksta varones vīrs, kurš ieņem amatu Ventspils valstpilsētas iestēdē. Tad lūk jautājums- kā ar ienākumu deklarāciju stājoties amatā?

  • 0
    Eeeeeeeeee 22.07.2022, 13:24:10

    Lombardi, kebabi, humpalas un spēļu zāles!

    Ak, manu pilsētiņu!

    Lombardi, kebabi, humpalas un spēļu zāles!

    Ak, manu pilsētiņu!

  • -2
    yolo 23.07.2022, 15:38:47

    Kādi iedzīvotāji, tāds pieprasījums

  • 0
    Elviss22 23.07.2022, 18:50:53

    Ventspilnieki ar savām algām tikai humpalās var atļauties iepirkties.

  • 0
    Gārfilds 23.07.2022, 15:09:20

    "Un vēl viņu saista zero waste ideja – bezatkritumu ražošana, kuras pamatā ir vairākkārtēja preču izmantošana, neražojot jaunus izstrādājumus un būtiski samazinot atkritumus" - JĀIEPĒRK NO APKĀRTNES KAFEJNĪCĀM KAFIJAS BIEZUMI UN JĀVĀRA NO TIEM ATKĀRTOTA KAFIJA. PROTAMS 5% ATLAIDE GARANTĒTA!

  • 0
    ventspilnieks 36,7 23.07.2022, 18:47:23

    Kā smejies, 15 gad atpakaļ rakstīju, ka brīvi šeit var darboties humpalu tirgotāji un riepu maiņas servisi. Citos bizīšos nāksies konkurēt ar pašvaldību. Nekas nav mainījies :D

  • -1
    Renars Z 25.07.2022, 12:20:29

    Lai veicas biznesā, izdarījāt pareizo izvēli, pārceļoties no Rīgas uz Ventspili.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: