Šīs nedēļas izskaņā Popē svinēs pagasta svētkus. Par spīti popiņu gaidām, svētku pasākumi notiks dažādās vietās, bet ne restaurētajā estrādē, lai arī celtniecības darbi jau ir pabeigti.

Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks apstiprināja, ka estrādes atjaunošanas celtniecības darbi, kā arī tika plānots, pabeigti 26. jūlijā. Un tomēr galvenie Popes pagasta svētku pasākumi tiek plānoti sporta laukumā, Kultūras nama pagalmā un pašā namā pagasta centrā. Atjaunotajā estrādē nenotika arī nesen aizvadītais dziesminieku festivāls Vārti. Tieši šis festivāls 2016. gadā piesaistīja sabiedrības uzmanību pamestajai Popes estrādei, piešķirot tam dzīvības pazīmes pēc ilgstošā klusuma.

Pagājušajā rudenī sākās Popes estrādes atjaunošanas darbi. Pēc iepirkumu konkursa rezultātiem ar trešo piegājienu tiesības veikt celtniecības darbus ieguva Ventspils kompānija Ventbetons-V. Pagājušās nedēļas beigās komisija apskatīja objektu, kopumā to pieņemot. Tomēr pēc līguma nosacījumiem ar darba ģenerāluzņēmēju, objekta nodošana ekspluatācijā ir paredzēta mēneša laikā pēc celtniecības darbu pabeigšanas, šajā gadījumā – līdz 26. augustam, paskaidroja Mucenieks. «Centīsimies septembrī organizēt estrādes atklāšanu, taču solīt pagaidām neko nevar,» piebilda novada pašvaldības vadītājs. Atjaunošanas darbiem traucēja pavasara lietusgāzes, kad lietus izskaloja pilskalna stāvo nogāzi, kurā iekārtotas skatītāju vietas. Labiekārtošana paredzēja apzaļumošanas darbus, tomēr iesētā zāle neuzdīga un pastāv risks, ka stipru lietavu laikā var izskalot melnzemi, situāciju raksturo Mucenieks.

Steigties ar zaļuballu rīkošanu atjaunotajā estrādē neiesaka arī biedrības Popes muiža valdes locekle, novada domes deputāte Dace Vašuka. «Kad tika plānoti Popes pagasta svētki, vēl nebija zināms, vai estrāde uz to brīdi tiks pieņemta ekspluatācijā. Turklāt iesētā zālīte vēl nav ieaugusies, tādēļ rīkot balles estrādē pagaidām ir priekšlaicīgi,» uzskata Vašuka.

Popes estrādes atjaunošanai iztērēta vērā ņemama naudas summa – 393,5 tūkstoši eiro, no kuriem pamatdaļa – 348,5 tūkstoši eiro ir izmaksāti no novada pašvaldības budžeta, Eiropas Lauksaimniecības fonda līdzfinansējums veidoja tikai 45 000 eiro. Jāņem vērā, ka tik vērienīgas investīcijas ieguldītas tikai daļējai estrādes atjaunošanai – veco betona konstrukciju demontāžai, skatītāju zonas rekonstrukcijai, nogāzes un teritorijas pirms skatuves drenāžai, pakāpienu atjaunošanai, teritorijas labiekārtošanai un apgaismojumam. Pašus skatuvi un estrādes palīgbūves vēl vajadzēs rekonstruēt, un pašvaldība grasās to darīt par novada budžeta naudu.

Popes iedzīvotāji nepacietīgi gaidīja estrādes atjaunošanu un atdzīvināšanu. Par to liecina veiktās aptaujas rezultāti. Popiņu vecākā paaudze atceras estrādes ziedu laikus. Kādreiz šeit notika ne tikai Popes pagasta, bet visa Ventspils novada (tolaik – rajonā) galvenie kultūras pasākumi. 1958. gadā būvētajai estrādei Ventspils novada visaugstākajā vietā – Popes pilskalna nogāzē un pakājē – ir unikāla dabiska akustika un vizuālās īpašības. Padomju laikā šeit notika Darba un Dziesmu svētki, teātra izrādes un operetes koncerti. Estrāde varēja uzņemt līdz 5000 skatītājiem, bet skatuve – līdz 1000 dalībniekiem. Pēdējie vērienīgie pasākumi Popes estrādē notika pagājušā gadsimta 80. gadu beigās, 90. gadu sākumā – pirmie izlokšņu svētki, Kurzemes reģionālie folkloras svētki. 1991. gadā Popē notika folkloras festivāls Baltika-91, un pēc tam estrāde apklusa uz 26 gadiem.

Līdz 2013. gadam estrāde piederēja SIA Jaunpope, kas pārņēma objektu no bijušā kolhoza un neko nedarīja estrādes uzturēšanai kārtībā. Pirms sešiem gadiem Jaunpope uzdāvināja estrādi Ventspils novada pašvaldībai. Tomēr arī pašvaldība uzreiz neuzņēmās atjaunot unikālo objektu. Pirmā iniciatīvu izrādīja biedrība Popes muiža, kas organizēja pirmās talkas estrādes teritorijā. Trīs gadus senas fotogrāfijās var vērot, cik bēdīgā stāvoklī bija estrādes – sabrukušas betona konstrukcijas, ar zāli aizauguši pakāpieni. Popiņi sakārtoja to, kas viņiem bija pa spēkam, bet, piedaloties LMT projektu konkursā, Popes muiža saņēma nelielu naudu – 2000 eiro – sabrukušo betona konstrukciju demontāžai. 2017. gadā estrādes atjaunošanai pieslēdzās novada pašvaldība.

Pagasta un novada patrioti cer, ka atjaunotā estrāde kļūs ne tikai par pagastu, bet arī reģionālo kultūras notikumu norises vietu, tiks piepildīta ar kvalitatīvu saturu, atgūs svarīgā kultūrobjekta slavu un piesaistīts neatkarīgu profesionālo producentu uzmanību no visas Latvijas. Tādā gadījumā tiks attaisnotas ieguldītās lielās investīcijas estrādes atjaunošanā, jo otra tāda unikāla amfiteātra brīvā dabā vairs nav, uzskata Dace Vašuka. Viņasprāt, katrā pagastā ir vērts stiprināt un attīstīt savu tradicionālo infrastruktūru, nevis klonēt vienādus objektus. Popē tā neapšaubāmi ir estrāde, kas var kalpot visam novadam un reģionam.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Lasi vēl

Komentāri (4)

  • 0
    Mimmīte 08.08.2019, 06:59:52

    Estrāde ir liela vērtība.Atceros,kaPopes estrādē 80 gados uzstājās I.Dzenis.Cerams ka nākotne būs tikpat gaiša!

  • -3
    Pilsēta 08.08.2019, 09:05:13

    Īss kopsavilkums par šo tukšo rakstu - vajadzēja izskalot cauri naudu.

  • -5
    Mimmīte 08.08.2019, 09:14:49

    Pilsēta!Vajag optimismu lai dzīvotu!!!

  • 0
    uguntiņa 08.08.2019, 21:27:47

    Priecāsimies par skaistu sakoptu vietu.Gan jau pasākumi neizpaliks.

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: