Ceturtdien, 25. oktobrī plkst. 14, Popes kalnā pļaviņā pie estrādes notiks ozolu birzs stādīšanas talka. Tuvākajā laikā iecerēts uz to pārvietot arī vienu no Popes ainavas dārgumiem - dižakmeni, kas līdz ar Kurzemes loka augstsprieguma līnijas izbūvi šogad, palicis guļam dubļos.

“Izvērtējot visas iespējamās ozolu stādīšanas vietas, palikām pie pļaviņas, kura atrodas blakus estrādei,” saka Imants Bērziņš – viens no biedrības “Popes muiža” valdes locekļiem. Pateicoties tieši viņa pieredzei un gādībai, pirms trīs gadiem iesētās ozolzīles patiesi izdevies vērst dzīvotspējīgos koku stādos.

Savukārt Popes pagasta pārvaldnieks Mārtiņš Libkovskis, kurš pirms trīs gadiem viens no pirmajiem atsaucās idejai no ozolzīlēm stādiņus izaudzēt un pēcāk tos Popes zemē stādīt, ir arī pieredzējis mednieks un apņēmies parūpēties par aizsardzību pret dzīvnieku postījumiem: “Ozolus sargāsim arī turpmāk, lai tie nekļūst par maltīti meža zvēriem!”

No paaudzes paaudzē Popes kalnā glabāts stāsts par akmeni, uz kura savulaik meitas laidušas pasaulē bērnus. Vēl nesen akmens klusi vadīja savas dienas koku ielokā, bet tagad – pēc veiktajiem augstsprieguma elektrolīnijas ierīkošanas darbiem, tas kails guļ tieši zem vadiem. Biedrības “Popes muiža” pārstāvjiem radusies iecere akmeni pārvietot uz jaunstādāmo ozolu birzi, novietojot to centrā.

Apzinoties, ka pārvietošanas process varētu būt gana sarežģīts – jāizpēta akmens platība zem zemes un jāsaprot pārvietošanas tehnoloģija, popiņi lūguši uzņēmēju palīdzību – ņemot vērā, ka SIA “Latvijas Energoceltnieks” ir valsts pasūtījuma izpildītājs līnijas ierīkošanā un viņu tehnika Kurzemes novada mežus jau iepazinusi, nosūtīts aicinājums sniegt tehnisku atbalstu svētakmens pārvietošanai.

Uz koku stādīšanas talku aicināti līdzi ņemt lāpstas, darba cimdus, kā arī, ja iespējams, noderēs tā dēvētais "trimmeris" un prasme darboties ar to. Pēc talkas plānota sadziedāšanās ar folkloras kopām "Pūnika" un "Laipa" un karsta zupa no lielā katla.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: