Naktī no 17. uz 18. jūliju Popes muižas pārvaldnieka ēkā izcēlies postošs ugunsgrēks, kura rezultātā zudusi lielākā daļa no ēkas jumta koka konstrukcijām un jumta seguma, bojātas arī ēkas ķieģeļu mūra ārsienas, to apdare, ailu aizpildījumi un citas ēkas daļas.

Paredzams, ka ugunsgrēka un tā dzēšanas seku rezultātā ievērojami bojājumi radušies arī iekštelpās.

Notikuma vietu 18. un 19. jūlijā apsekoja Nacionālās Kultūras mantojuma pārvaldes darbinieki. Par kultūras piemineklim nodarītajiem bojājumiem informēta Valsts policija. Pieminekļa īpašniekam tiks izsniegts priekšraksts kultūras pieminekļa glābšanas darbu veikšanai. Šobrīd par prioritāriem uzskatāmi ēkas attīrīšanas darbi kultūras mantojuma speciālista uzraudzībā, lai novērstu vēl saglabājušās oriģinālās substances turpmāku bojāšanos, kā arī pagaidu jumta seguma uzlikšana. Ventspils novada pašvaldība ir informēta par valsts budžeta finansējuma iespējām neatliekamāko glābšanas un konservācijas darbu veikšanai.

Muižas pārvaldnieka ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis, tā ir nozīmīga muižas centra apbūves daļa un vienlaikus spilgta historisma un klasicisma liecība, kas izceļas ar glezniecisku veidolu apkārtējā vidē.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: