Panākta vienošanās par veicamajiem pasākumiem, lai Usmas ezerā censtos pazemināt ūdens līmeni, kas pēdējā laikā ir tuvu kritiskajai atzīmei, aģentūru informēja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

Ceļoties ūdens līmenim Usmas ezerā, pastāv risks, ka varētu applūst apkārtējā teritorija, tai skaitā kempings "Usma SPA" un Usmas jahtklubs. Usmas ezerā ūdens līmenis pakāpies līdz šā gada augstākajai atzīmei - tas patlaban ir teju metru augstāks nekā rudens sākumā, tomēr par 25 centimetriem atpaliek no pēdējo gadu lielākās atzīmes, kas tika reģistrēta 2012.gada janvārī.

Šodien notikusi izbraukuma tikšanās, kurā uz Engures upes esošo hidrobūvju apsaimniekotāji, Mazo HES asociācijas, Ventspils reģionālās vides pārvaldes, Ventspils novada pašvaldības un biedrības "Usmas krasts", kas apsaimnieko ezeru, pārstāvji pārrunājuši veicamos darbus, lai centstos ierobežot ūdens līmeņa celšanos ezerā. Kā skaidroja Mucenieks, ir trīs versijas par to, kāpēc ūdens līmenis Usmas ezerā ir tik augsts. Tas tiek saistīts gar ar Ugāles dzirnavu HES, gan ar zušu tača darbību, gan ar to, ka pārāk liels aizaugums izveidojies pašā Engures upē, kas ir vienīgā Usmas ezera izteka. Iespējams, ūdens līmeni ietekmē visi šie faktori, viņš norādīja.

Ugāles dzirnavu HES saimnieki solījuši turēt zemāko ūdens līmeni, kādu paredz ekspluatācijas noteikumi palu laikā. "Vairākas dienas jau tiek turēts zemāks ūdens līmenis, bet, iespējams, to vajadzēja darīt jau ātrāk," pieļāva Mucenieks. Nākotnē, iespējams, būtu nepieciešams veikt grozījumus HES ekspluatācijas noteikumos, vairāk tos sasaistot ar ūdens līmeņa izmaiņām Usmas ezerā, piebilda pašvaldības vadītājs.

Arī zušu tača īpašnieks centīsies uzlabot situāciju, mēģinot izņemot tača sānu vairogus, lai nodrošinātu labāku ūdens caurplūdi. Aizauguma likvidēšana Engures upē ir nākotnē risināms jautājums, kam nepieciešams meklēt finansējuma piesaistes iespējas, piebilda pašvaldības vadītājs.

Jau ziņots, ka lietus un izkusušā sniega dēļ vairākās Kurzemes upēs, īpaši reģiona rietumos, strauji kāpis ūdens līmenis, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtā informācija. "Usmas ezerā situācija nav tāda, lai to varētu saukt par dabas katastrofu," sacīja Usmas kempinga un jahtkluba vadītājs Staņislavs Backāns, vienlaikus uzsverot, ka problēma ir jārisina. Kempinga ēkas nav applūdušas, taču zem ūdens ir stacionārā piestātne Usmas jahtklubā. "Pavasarī noteikti būs redzami finansiālie zaudējumi," atzina Backāns.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: