13. augustā Popes pamatskolā notiks mācību iestādes bijušo audzēkņu un darbinieku satikšanās. Salidojums sāksies plkst. 18:00.

Popenieki mācās skolā, kas atrodas barona Bēras muižas ēkā, Skolotāja Anita Krūmiņa atzīst: "Mēs, tie, kuri šodien strādājam skolā, lepojamies ar savu mājīgo skolu. Mūsdienu skola ir ne tikai izglītības iestāde, kurā mācās un strādā, bet tā ir arī dzīve starpbrīžos, ārpusstundu pasākumos, pulciņos, mēģinājumos, tie ir darbi un nedarbi. Mūsu skolai ir savs karogs, kas tika izgatavots kā veltījums skolas 150 gadu jubilejai un iesvētīts Popes baznīcā, mēs jau desmit gadus pasākumos dziedam skolas himnu. Tās autori ir skolas absolventi – vārdus sarakstījusi Velta Akmene, mūziku – Māris Sloka."

Popes pamatskolā strādā 11 pedagogi. Septiņiem skolotājiem ir maģistra grāds, četriem – divas augstākās izglītības. Mācību iestādē kopā ar skolotājiem konsultantiem darbojas aktīva skolēnu līdzpārvalde. Skola piedāvā dziedāt 1.–4. klašu un 5.–9. klašu korī, darboties jauno satiksmes dalībnieku, mākslas un novadpētniecības pulciņā. Popes pamatskolas lepojas ar tādiem absolventiem kā Rihards Treijs, Velta Akmene, Jānis Vašuks, Jānis Vītoliņš, Māris Sloka, Viesturs Tīle, Didzis Vilemsons, Edvīns Zecmanis u.c. Mācību iestādē strādā tas bijušās absolventes: Anita Krūmiņa, Linda Kiršteine, Inta Skuja, Ginta Žeimunde, Līga Soja un Anita Vašuka. Mazo skolu reitingā 2016. gadā Popes pamatskola ir 57. vietā. Skolu nevar nepamanīt, jo tās pārstāvji regulāri piedalās Jauno satiksmes dalībnieku forumā un satiksmes drošības konkursā, tautasdziesmu konkursā "Lakstīgala", kur šogad iegūta 1. vieta. Vizuālās mākslas, mājturības un rokdarbu konkursi un projekti notiek novada, valsts un pat starptautiskajā mērogā.

Popes skola dibināta 1851. gadā. Ir saglabājušās visas trīs skolas ēkas. Popes pirmā skola darbu uzsāka ļoti grūtos apstākļos. Toreiz skolā mācījās trīs ziemas – no 15. oktobra līdz 15. aprīlim. Skolēnu skaits sākumā bija ap 60. Pa lielākai daļai skolā iestājās vecumā no 13 līdz 14 gadiem. Pirmajos gados skolā bija trīs telpas. Divās bija klases, trešajā dzīvoja skolotājs. Siltums skolotāja dzīvoklī nāca pa sienā iztaisītu caurumu no klases. Sākumā skolu apgaismoja ar skaliem un svecēm, vēlāk ar petrolejas lampām. Telpas bija ļoti mazas. Vienā un tajā pašā telpā skolēni mācījās, ieturēja azaidu, naktīs pārgulēja uz salmu maišeļiem, ko no rīta turpat mācību telpā sakrāva kaudzē.

1940. gadā skola savu darbību sāk Popes muižā. Kopš 1996. gada Popes muižas ansambļa vidū – rundālī – mastā plīvo zils karogs ar emblēmu, tādējādi vēstot, ka šis ir Eiropas nozīmes arhitektūras piemineklis, būtiska kultūras mantojuma sastāvdaļa.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: