Vieni no svarīgākajiem ainavas un dabas daudzveidības elementiem vēsturiski apdzīvotajās vietās ir veci koki, kuri ir gan dabiski auguši, gan stādīti, tai skaitā, veidojot muižu parku apstādījumus.

Tā, kā vēsturiski šie koki, kopš II Pasaules kara sākuma, nav kopti vai arī kopti nepārdomāti, pašreiz liela daļa no tiem kļuvuši bīstami. Tadēļ sabiedrības drošības labā, arvien biežāk tiek pieņemti lēmumi šādus kokus nozāģēt pie autoceļiem un sabiedriskām ēkām, tādējādi zaudējot teritorijas ainavisko vērtību un dabas daudzveidību.

Lai nodrošinātu koku saglabāšanu, vienlaikus neriskējot ar drošību, biedrība „POPES MUIŽA” pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālajam atbalstam, 2016. gada 11. augustā rīko semināru „Bioloģiski vērtīgu koku saglabāšana un apsaimniekošana apdzīvotās vietās Ziemeļkurzemē”. Seminārā piedalīsies profesionāls arborists Edgars Neilands, un entomologs Kristaps Vilks.

Vienas dienas seminārā, tiks apmācīti Ventspils, Kuldīgas, Talsu, Dundagas novada un Ventspils pilsētas pašvaldību, AS “Latvijas Valsts ceļi” un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas darbinieki par nepieciešamajiem pasākumiem, kas nodrošina veco koku saglabāšanu, novērš to bīstamību un pagarina to mūža ilgumu.

Par semināra norises vietu izvēlēta Ventspils novada Popes pagasta Popes muiža, kuras parkā labi saglabājušies muižas kompleksa stādījumi, savukārt iedzīvotāji par ciemu raksturojošo elementu uzskata liepu alejas, kuras ciemam cauri vijas aptuveni 4 km garumā.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: