Sesdien Ances kultūras namā notika desmitais Amatnieku spiets "No pūra lādes."

Pirmajā gadā, kad notika šāds pasākums, kopā sanāca rokdarbnieki no Ances un kaimiņu pagastiem, bet katru gadu dalībnieku loks paplašinājās. Desmitajā Amatnieku spietā tika gaidīti viesi no Spāres, Tiņģeres, Pāces, Dundagas, Tērvetes, Ventspils, Kandavas un kaimiņu pagastiem, kā arī no Zviedrijas. Rokdarbnieki atveda skaistus rakstainos cimdus, šalles, lakatus, segas, paklājus un rotaslietas. Tērvetes mājražotāji un amatnieki ņēma līdzi pašcepto maizi, vīnu, kūciņas un smiltsērkšķu sulu, savukārt Ances saimnieces dižojās ar sieru un sklandraušiem. Zāļu Trīne, kā vienmēr, priecēja ar smaržīgām tējām un veselību stiprinošiem uzlējumiem. Kā jau tas ierasts, arī šogad pasākuma programmā tika iekļauti muzikāli priekšnesumi. Uzstājās Juglas mūzikas skolas orķestris, folkloras kopa "Maģie suiti" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Ance".

Amatnieku spietu tradicionāli organizē rokdarbnieku kopa "Paukers" Kā atceras kopas vadītāja Līga Grīnberga, pirms 20 gadiem Ances rokdarbnieces, sanākot kopā uz pirmo nodarbību, saprata – katra ir talantīga un zinoša kādā rokdarbu jomā, bet tikpat daudz ir rokdarbu veidu, ko gribētu vēl apgūt: "Tā radās doma turpināt nodarbības un sanākušo cilvēku pulciņu nosaukt par rokdarbnieku kopu "Paukers". Adīšana, tamborēšana un aušana visus šos gadus ir galvenie rokdarbu veidi, ar kuru prasmi ancenieces var lepoties. Izmēģinātas arī modernākas tehnikas: zīda un stikla apgleznošana, tapošana, adīšana bez adatām, bet tās ir pārejoši. Paukeriešiem tuvāk pie sirds ir tradicionālās amatu prasmes."

Rokdarbu kopas dalībnieki par savu pienākumu uzskatījuši seno rokdarbu prasmju saglabāšanu, zināšanu un pieredzes atklāšanu jaunajai paaudzei, tādēļ 2007. gadā radās ideja rīkot Amatnieku spietu. Šajos svētkos var iepazīt savas tautas kultūras tradīcijas un amatniecības prasmes, iegūt jaunus draugus un iedvesmoties jauniem darbiem.

FOTO.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: