31. oktobrī tautas namā "Gaisma" Ugālē plkst. 18 sāksies iestādes 85. jubilejas pasākums. Koncertā būs vērojami dažādi priekšnesumi, jo tautas namā ir 8 kolektīvi, tostarp vienīgais pūtēju orķestris Ventspils novadā un jauktais koris "Eglaine".

Kā liecina vēstures materiāli, vissāpīgāk Ugāles Izglītības biedrība sajuta telpu trūkumu izrīkojumiem un tamdēļ arī radās doma kopīgi ar citām organizācijām gādāt kaut kādas telpas. Uz biedrības iniciatīvu 30. martā 1924. gadā pagasta namā sanāca vairāku vietējo biedrību un organizāciju  pārstāvji uz apspriedi par kopīgu biedrības jeb tautas nama būvi. Šinī apspriedē gan pie kāda noteikta slēdziena biedrības nama būves lietā vēl netika, jo priekš tā vēl biedrībām nebija līdzekļu, nevarēja vēl vienoties, kur namu būvēt. Tiek izvirzīts projekts – izbūvēt toreiz jau pagastam piešķirto veco baznīcas krogu. Tika nolemts nodibināt biedrības nama būves fondu, kurā ieskaitīt 25 % no tīrā atlikuma pēc katra izrīkojuma, kā arī pēc iespējas ziedot šim mērķim visus svabados līdzekļus.

 

Un tā 1930 gada 28. janvārī "Ventas Balss" raksta – Ugāle tiek atklāts tautas nams. Kā jau minēts, tas izbūvēts bijušajā baznīcas krogā, stadulu pārbūvējot par zāli, bet kroga telpās ierīkojot garderobi, bufeti un citas blakus telpas. Zāle, kuras vienā galā izbūvēta ērta skatuve un aktieru telpas, ir visai plaša un glīta, bet otrā galā izbūvēts balkons apmēram 80 personām. Zālē ir 400 sēdvietu, bet kopā ar stāvvietām var ieiet ap 700 cilvēku.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: