Vairākas radošās personības, pašvaldības un nevalstiskās organizācijas apvienojušās Latvijas simtgadei veltītā akcijā "Ozolu stāsti." Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti no ozolzīlēm stādiņus izaudzēt un simtgadē tos iedēstīt dažādās vietās Latvijā. Iniciatīvai pievienojusies arī Ventspils novada Pope.

Mūziķis Kārlis Kazāks un producents Atis Balodis, gaidot Latvijas simtgadi, aicina Latvijas ļaudis vienoties pamatīgā akcijā, kas nebūs zibakcija un nebūs slēpta mārketinga kampaņa. Plānā ir kas patiesi vērienīgs un pamatīgs – no Latvijas dižozoliem savākt zīles, izauklēt stādiņus un 2018. gadā divus miljonus ozoliņus dažādās Latvijas vietās iedēstīt. Stādīsim alejas un ozolu birzis, lai atstātu ozola spēku arī nākamajām paaudzēm.

Kā atklāj viens no idejas autoriem, producents Atis Balodis, ideja par ozolu audzēšanu un stādīšanu viņam radusies, kad, pļaujot savā lauku mājā zāli, nav uzdrošinājies aizskart zālē ieaugušu ozoliņu. Izrādās viņš tāds, kuram ozols ir īpašs koks, nav vienīgais. "Rodas sajūta, ka ozols latvietim ir gēnos," piezīmē Balodis. Tādēļ arī dzimusi ideja 100 gadu jubilejā Latvijai dāvāt vismaz tik daudz jaunu ozoliņu, cik Latvijā cilvēku.

Iniciatīvai ar atsaucību pievienojies arī mūziķis Kārlis Kazāks, dzejniece un dramaturģe Māra Zālīte, rakstnieks Jānis Lejiņš un daudzi citi. Ideja radusi atbalstu arī vairākās Latvijas pašvaldībās, kas ir gatavas sadarboties un ierīkot stādiņu plantācijas. Vidzemes pusē ozoliņi no zīlēm dīgs Cēsīs,  Kurzemē – Kuldīgā, Zemgalē – Tērvetē, Latgalē – Baltinavā, bet Rīgas apkaimē aizsācēja būs Ikšķile.

Interesanti, ka Kurzemes pusē jau viss notiek vēl pirms pirmās zīles dēstītas Latvijas auglīgajā zemē. Saulainā oktobra svētdienā vēsts par ozolu iniciatīvu nonāca arī līdz Ventspils novadam.


Popes iedzīvotāji ar pagasta pārvaldnieka Mārtiņa Libkovska atbalstu pauda gatavību piedalīties un iesaistīties. Līdz ar to arī Popes pagastā jau šoruden tiks rīkota zīļu stādīšanas talka.

"Ja ir mīlestība, ja ir griba, tad viss labais iznāk. Es novēlu, lai šis te mūsu brīnišķīgais iesākums – ozoli Latvijā, lai tas iznāk un, lai no katras zīles mums kāds ozols iznāk," pievienojoties iniciatīvai, Latvijas iedzīvotājus aicina dzejniece un dramaturģe, viena no spožākajām tautas gara līderēm – Māra Zālīte.

"Ja jūti piederību šai tautai un zemei un vēlies atstāt nākamajām paaudzēm ozola spēku, aicinām pievienoties ozolzīļu stādīšanas talkā," aicina Popes pagasta pārvaldnieks Mārtiņš Libkovskis.

 

Popē pirmās ozolzīles zemē dēstīsim 25. oktobrī, plkst.12.00.

 

Meklē savu zīli pie sava dižozola un pievienojies!

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: