17. oktobrī Ventspilī, teātra namā “Jūras vārti” jau piekto reizi viesosies festivāls „Zelta Maska Latvijā”, un ventspilniekiem atkal būs iespēja baudīt augstvērtīgas skatuves mākslas paraugu – Maskavas teātra „P. Fomenko meistardarbnīca” izrādi „Vilki un avis”.

Izrādē „Vilki un avis” nav sastopams nekas, kas kļuvis par šablonu. Šim Ostrovskim nav vajadzīga pielīmēta bārda, ne arī džinsas. Sašķeltais teatrālais priekšstats par drūmu karaļvalsti un krievu sadzīves garīgumu ir atstumts un aizmirsts, bet nevienam nav ienākusi prātā sacerēt Glafirai un Luņajevam pantiņus vai Apolonu Murzavecki padarīt par klaunu. Apbrīnojama mākslinieciskā neatkarība un tīrība. Atmosfēras, personāža skaidrības, valodas un garīgo vēsmu tīrība. Rodas iespaids, ka Ostrovska teksts nav viss iemācīts, bet aktieri sākuši runāt tieši viņa valodā. (žurnāls „Moskovskij nabļudateļ”).

 

Skrupuloza katras lomas uzbūve atbrīvojusi „Vilkus un avis” no mīlas dziedināšanas uzplūdiem un pirmajā plānā izvirzījusies naivas, nesteidzīgas ikdienas poēzija. Naivums ir Ostrovska dramaturģijas valdzinošākā iezīme, tā pārpilda izrādi, neatstājot vietu uzbāzīgai moralizēšanai (laikraksts „Ekrāns un skatuve”).

 

Pirmais teātra festivāls „Zelta Maska Latvijā” notika 2006. gada novembrī. Desmit gadu laikā Rīgā, Liepājā un Ventspilī tika izrādītas vairāk nekā 90 izrādes no 30 Krievijas labākajiem drāmas un muzikālajiem teātriem. Desmitiem meistarklašu un radošu tikšanos ar atzītiem režisoriem, scenogrāfiem un aktieriem. Izstādes, mākslas akcijas un labdarības projekti. Latvijas teātru dalība festivāla „Zelta Maska” programmā Krievijā. Latvijas ekspertu regulāras vizītes šajā festivālā. Ciešu profesionālo kontaktu izveidošana starp abu valstu meistariem. Ar to visu konsekventi un mērķtiecīgi nodarbojas „Zelta Maska Latvijā”.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: