Šā gada deviņos mēnešos sociālajos pabalstos novadā izmaksāts ievērojami vairāk nekā budžetā plānotie 75%.

Novada pašvaldība apstiprinājusi budžeta grozījumus, paredzot papildus naudu sociālajai sfērai. Novada Sociālā dienesta vadītāja Inta Rudbaha skaidro, ka pabalstu saņēmēju skaits palielinās gan tāpēc, ka dienestā vēršas cilvēki, kuri līdz tam cerējuši dabūt darbu, bet diemžēl tas nav izdevies, gan arī tāpēc, ka cilvēki kļuvuši vairāk informēti.

Ja viens kaimiņš ir aizdevies uz sociālo dienestu un viņam piešķirts pabalsts, arī otrs kaimiņš met kaunu pie malas un saņemas, lai to dabūtu. Arī iedzīvotāju sapulcēs, kur tiek šķetināti daudzos pagastos aktuālie komunālie jautājumi, deputāti rosinājuši novada cilvēkus, kuri nonākuši grūtībās un nevar samaksāt pat pakalpojumiem, meklēt palīdzību Sociālajā dienestā. Arī Rudbaha mudina cilvēkus vērsties pēc palīdzības, pieejamo resursu robežās tā tiks sniegta.

Šogad pirmajos 9 mēnešos Sociālais dienests izsniedzis 1200 izziņas, kas apliecina trūcīgās personas vai ģimenes statusu. GMI pabalstu saņēmušas 560 personas, dzīvokļa pabalstu – 480, atmaksāta 430 trūcīgu ģimeņu bērnu ēdināšana, 9 personas saņēmušas pabalstu aprūpei mājās, 3 saņēmuši ārkārtas situāciju pabalstu, viens saņēmis vienreizēju pabalstu veselības un materiālās situācijas uzlabošanai, izmaksāti pabalsti 23 bāreņiem un audžuģimenēm, 12 apbedīšanas pabalsti.  

Sociālā dienesta rīcībā nav precīzas informācijas, ko šie skaitļi liecina, salīdzinājumā ar pērno gadu, jo iepriekš sociālo palīdzību nodrošināja katra pagasta pārvalde atsevišķi, Sociālais dienests izveidots tikai šā gada sākumā. Taču aptuvenās aplēses liecina, ka pabalstu saņēmēju skaits ir dubultojies. Sociālā palīdzība atteikta 21 personai, jo viņu ienākumi pārsniedz MK noteikumos norādīto summu. 

Runājot par sociālā budžeta resursiem, novada deputāti pieņēmuši lēmumu tos palielināt. Pēdējā novada domes sēdē veikti grozījumi novada budžetā. Sociālajiem pabalstiem atvēlēts par Ls 59 927 vairāk nekā bija plānots šī gada budžetā. Lielākā daļa naudas tiks izlietota garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsta izmaksai, daļa summas – mājokļa pabalstam, un brīvpusdienām trūcīgo iedzīvotāju bērniem.

Jāatgādina, ka, salīdzinot ar pērno gadu, šā gada sociālais budžets jau bija ievērojami lielāks. Novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks prognozē, ka arī nākamā gada budžetā cipari sociālajiem pabalstiem attiecīgi būs lielāki nekā šogad.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: