Izdevniecības "Lauku Avīze" jaunajā grāmatā "Latvijas novadu dārgumi" iekļauts apraksts arī par Ugāles baznīcas baroka ērģelēm.

Grāmata sastādīta, izmantojot 73 novadu pieteiktos dārgumus jeb vēstījumus par katram novadam raksturīgo un nozīmīgo lietu, notikumu vai cilvēku, rādot Latviju dažādos laikposmos – no 7. gadsimta līdz mūsdienām.

Ventspils novada pašvaldība, atsaucoties izdevuma atbildīgās redaktores Renātes Neimanes aicinājumam, kā savu dārgumu izvēlējās Ugāles luterāņu baznīcas baroka ērģeles. Divu manuāļu instruments ar 28 reģistriem ir viens no vērtīgākajiem priekšmetiem 1697. gadā būvētajā dievnamā.

Informāciju par kultūrvēsturisko objektu pašvaldībai sniedza Ugāles luterāņu draudzes mācītājs un ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš. Pateicoties ugālnieka uzņēmībai un prasmēm, senais un vērtīgais instruments restaurēts Jāņa Kalniņa vadītajā uzņēmumā "Ugāles ērģeļbūves darbnīca". Kā konsultanti šajā projektā iesaistījās zviedru restaurators Mads Čersgārds un ērģeļu eksperts Jorans Grāns. Nu baroka laika instrumenta skanējums ir ļoti tuvs tam, kāds tas bija 1701. gadā, kad to pabeidza būvēt Kuldīgas ērģeļbūvētājs Kornēlijs Raneuss. "Tādējādi instruments ir vienīgās saglabātās agrīnās Kēnigsbergas-Dancigas ērģeļbūves tradīciju reprezentējošās ērģeles, tās ir kalpojušas par paraugu vairāku Rietumeiropas attiecīgā perioda ērģeļu restaurācijā, " norāda meistars Jānis Kalniņš.

Ugāles baznīcā regulāri notiek koncerti, kuros piedalās ievērojami mūziķi. Ugālē ir uzstājušies daudzi Latvijas ērģelnieki, arī mūziķi no Zviedrijas, Vācijas, Anglijas, Slovēnijas, Itālijas, Krievijas u.c. valstīm. Ērģeļu skaņas kompaktdiskos Ugālē ierakstījuši Vita Kalnciema, Aivars Kalējs, arī Martins Rosts no Vācijas.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: