7. un 8. jūlijā Ugāles ērģeļbūves darbnīcas kolektīvs svinēs uzņēmuma darbības divdesmito gadskārtu.

Darbnīca ir pastāvējusi par spīti visām krīzēm un šis gads iezīmējas ar vairākiem svarīgiem objektiem – liela apjoma ērģeļu rekonstrukciju Zviedrijā ,Smolandē, kā arī jaunu ērģeļu pasūtījumu Somijā. Tādēļ visi tiek aicināti uz darbnīcas jubilejas pasākumiem:  

Sestdien, 7. jūlijā


• plkst. 12 interesenti ir aicināti uz atvērto durvju dienu darbnīcā “Mācītājmuižā”, kur varēs redzēt kā top ērģeles, kā tiek liets un tālāk apstrādāts metāls stabulēm; varēs izmēģināt jaunās ērģeles, kas drīz aizceļos uz Somiju un vēl daudzas citas lietas.

plkst. 15 Ugāles tautas namā “Gaisma” tiks demonstrēta Rodrigo Rikarda dokumentālā filma “Ērģeļbūvnieks no Ugāles”.

plkst. 17 Ugāles baznīcā koncerts, kurā piedalīsies ievērojami Latvijas un arī ārvalstu mūziķi, to starpā Aivars Kalējs, Vita Kalnciema, Atis Stepiņš, Jānis un Iveta Pelšes, Ilona Birģele, Jorans Grāns (Zviedrija), trompetists Aivars Krūmiņš, “Svētdienas kvartets”, kurā apvienojušies Ventspils mūzikas vidusskolas pedagogi un citi mūziķi. Koncerta īpašais viesis būs daudzu iemīļotā brīnišķīgas balss īpašniece Martina Dēringa no Vācijas.

Svētdien, 8. jūlijā

 

• plkst. 10 Ugāles baznīcā pateicības dievkalpojums LELB Liepājas diecēzes bīskapa Pāvila Brūvera vadībā.

Viesi tik lūgti netērēt naudu puķēm un dāvanām, bet tām nodomāto summu ziedot Lestenes baznīcas ērģeļu atjaunošanai. Tāpat arī visi koncerta ziedojumi tiks nodoti Lestenes baznīcas atjaunošanas fondam ērģeļu atjaunošanai.

1991. gada 19. decembrī Ugāles “Mācītājmuižā” ieradās mācītājs un ērģeļbūvētājs Jānis Kalniņš, lai šeit apmestos uz dzīvi ar savu sievu un toreiz vēl tikai pieciem bērniem.  Soli pa solītim pamazām tika atjaunota darbnīca – bijušais mācītājmuižas stallis un dzīvojamā ēka, veidota profesionāla komanda, bet ģimenē piedzima vēl divas meitiņas. 2003. gadā vecajai ēkai klāt piebūvēja jaunu korpusu un tagad kopējā darbnīcas platība ar palīgtelpām ir gandrīz 600 m². Pašlaik uzņēmumā strādā astoņi darbinieki.

Divdesmit pastāvēšanas gadu laikā ir uzbūvētas 28 jaunas ērģeles, kuras skan Zviedrijā, Itālijā, Norvēģijā, Lietuvā, Somijā, Francijā. Restaurēti un remontēti daudzi instrumenti gan Latvijā, gan arī ārvalstīs. Mūsu pārziņā ir daudzas ērģeles Latvijā, tostarp arī lielākās Latvijas ērģeles Liepājas sv. Trīsvienības katedrālē,  tomēr izaicinošākais un atbildīgākais projekts bija Ugāles baznīcas ērģeļu restaurācija, kas sekmīgi noslēdzās 2005. gadā un kopš tā laika Ugāle ir kļuvusi par daudzu ērģeļu mīļotāju ceļojumu mērķi. Ugālē ir koncertējuši daudzi Latvijas un ārvalstu ērģelnieki, veikti skaņu ieraksti.

Par otru svarīgu nozari ir kļuvusi klavieru restaurācija un apkope. Rūpīgi kopti tiek daudzi instrumenti gan Ventspils pusē, gan arī Rīgā; nu jau trešo gadu uzņēmums atbild par teātra nama “Jūras vārti” Steinway & Sons koncertflīģeļa labskanību un mēs pamatoti lepojas, ka vairāki mūziķi šo instrumentu ir atzinuši par labāko Latvijā. Darbnīcā savu otro dzīvi ir atguvuši vairāki 19. gadsimta instrumenti, tostarp 1874. gadā izgatavotais C.Bechstein salona flīģelis.

"Kopš pirmās tikšanās ar Jāni Kalniņu ir aizritējuši vairāk kā 20 gadi. Un visā šajā laikā Jānis ne brīdi nav apstājies dzīves izziņas procesā. Vitalitāte, lieliska humora izjūta, enciklopēdiskas zināšanas mūzikā un vēsturē, labestība un augstākā līmeņa profesionalītāte ir īpašības, kas mazliet raksturo cilvēku, kurš radoši un intensīvi piepilda katru savas dzīves dienu. Šobrīd visvairāk komplimentu Jānis saņem kā izcils ērģeļbūvētājs un klavieru tehniķis. Tam, ka Jūras vārtos ir tik izcils instruments un, ka tas vienmēr ir nevainojamā gatavībā paklausīt visprasīgākajiem pianistiem, vislielākā mērā ir Jāņa nopelns. Izcilu meistarību viņš demonstrēja J.Brāms atskaņojuma sagatavošanas procesā, kad izpildījumam bija nepiecioešami divi koncertflīģeļi.

Jānis to izrdarīja tā, ka tie skanēja kā viens un Valsts Radio kora diriģents Kaspars Putniņš atzīmēja: "es nebiju gaidījis, ka abi instrumenti tik izcili spēs radīt vienota orķestra skanējumu. Tas patiešām ir nevainojams darbs un visdziļākie cieņas apliecinājumi meistaram, kurš spēja to paveikt." Jāņa Kalniņa dzīves simfonija skan krāšņi un emocionāli - tā iedvesmo ik vienu, kam atļauts kaut mirkli būt klāt šīs kompozīcijas tapšanas brīdī," pārdomās dalās Teātra nama Jūras vārti producente Iveta Ērkšķe.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: