Grūtnieču nogādāšana pie ārsta ar skolēnu autobusiem nebūtu ekonomiski izdevīga, informēja Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks.

"Es nedomāju, ka ar četrdesmitvietīgu autobusu vest divas vai trīs grūtnieces ir ekonomiski izdevīgi. Drīzāk tam varētu izmantot pagasta pārvaldes vieglo automašīnu, kas izmaksā vairākas reizes lētāk," atzina Mucenieks.

Pašvaldības vadītājs atzinīgi vērtē to, ka Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija meklē risinājumus, kā nodrošināt grūtnieču pārvadāšanu, taču skolēnu autobusu izmantošana šim mērķim, pat ja tajos ir nevis 40, bet 17-20 vietas, vismaz Ventspils novadā nebūtu izdevīga, jo realitātē nekad vairāk par divām vai trim grūtniecēm ar autobusu netiks vestas, uzskata Mucenieks.

"Varbūt tāds risinājums der pašvaldībās ar lielāku iedzīvotāju blīvumu, taču Ventspils novadā, kur katrā ciemā gada laikā piedzimst līdz 10 bērniem, tas, manuprāt, nav pareizākais variants," savu viedokli pauda Mucenieks.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācija ir vērsusies pie Latvijas lauku pašvaldībām ar ierosinājumu lauku pašvaldības skolēnu pārvadāšanai paredzētos autobusus izmantot arī grūtnieču nogādāšanai pie ārsta.

Asociācija norāda, ka uz šādu rīcību to ir pamudinājis pētījums projektā "Izglābsim 100 bērnus", kurā kā viens no būtiskiem zīdaiņu mirstības cēloņiem minēts lauku novados dzīvojošu topošu māmiņu novēlotā stāšanās uzskaitē pie dzemdniecības speciālista un ar novēlošanos uzsākti ultrasonogrāfijas izmeklējumi, kas liedz ārstiem agrīnā posmā atklāt iespējamās novirzes bērniņa attīstībā un nekavējoties rīkoties mazuļa glābšanai.

Ļaujot izmantot lauku pašvaldības skolēnu pārvadāšanai paredzētos autobusus, tiktu veicināta topošo māmiņu laicīga stāšanās uzskaitē līdz 12. nedēļai, kā arī agrāka ultrasonogrāfijas izmeklēšanas uzsākšana 10. līdz 12. nedēļā, norāda asociācijas pārstāvji.

LETA

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: