Juris Orinskis savos apgalvojumos vai nu smagi kļūdās vai iespējams apzināti melo?

Nr.

Izplatītā Fake ziņa/meli

Patiesībā

1.

[..] Runa ir par 2005. gada 8.–9. janvāra lielo vētru, kad puse ventspilnieku naktī bailēs bija izbraukuši uz Kuldīgu, noticot pašu domnieku izplatītajām baumām par bīstamu amonjaka noplūdi.

Lai arī nepastāvēja apdraudējums par iespējamo avāriju un amonjaka noplūdi, tomēr valodas par potenciālo bīstamību izplatījās, un tā rezultātā tiešām daļa ventspilnieku izlēma braukt uz Kuldīgu. Domes deputāti nekādā veidā neiesaistījās baumu izplatīšanā, tieši pretēji – ārkārtas situācijas komisijas štābā tika uzaicināta Ventspils televīzija, un domes priekšsēdētājs sniedza skaidrojumu par to, ka bīstamības nav. Pēc tam ventspilnieki atgriezās pilsētā.

2.

[..] stiprais vējš nopūta arī AS “Ventamonjaks” teritorijā esošo tehnoloģisko lāpu, kurā tiek sadedzināti amonjaka uzglabāšanas tehnoloģiju tvaiku izmeši. [..]

 

Nevienu brīdi visā ārkārtas situācijas laikā nenodzisa tehnoloģiskā lāpa, tas ir pilnīgs Orinska izdomājums. Tādēļ nepastāvēja apdraudējums par iespējamo avāriju un amonjaka noplūdi.

 

Pēc ārkārtas situācijas 2005. gada 20.janvārī AS "Ventamonjaks" tika veikta kompleksā pārbaude. Inspekcijas komisija, kuras sastāvā bija Valsts Vides dienesta, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts Darba inspekcijas pārstāvji, pārbaudīja uzņēmuma veiktos rūpniecisko avāriju riska samazināšanas pasākumus (drošības sistēmas tehniskos un organizatoriskos pasākumus) un uzņēmuma drošības pārskatā sniegtās informācijas atbilstību faktiskajam stāvoklim. Komisijas secināja, ka visa elektroenerģijas pārtraukuma laikā (17 stundas 15 min.) pieļaujamais darba spiediens amonjaka tvaiku uzglabāšanas rezervuāros bija pieļaujamā līmenī un netika pārsniegts, ko apstiprināja pašrakstītāja spiediena diagramma. Galvenais uzdevums – saglabāt amonjaka tvaiku spiedienu amonjaka uzglabāšanas rezervuāros pieļaujamā līmenī – tika nodrošināts novadot gāzveida amonjaku uz lāpu, kur amonjaks tika sadedzināts.

3.

[..] Staldzenes virzienā pa vējam tādēļ parādījās amonjaka smaka. [..]

Ja vējš pūta brāzmās ar ātrumu 40m/s no dienvidrietumiem, tad ņemot vērā AS “Ventamonjaks” atrašanās vietu, pat teorētiski nekādas smakas nevarēja sajust pilsētā, jo tās tika aiznestas jūrā.

4.

[..] skopuma dēļ, AS “Ventamonjaks” toreiz nebija nopirkts un uzstādīts avārijas ģenerators. [..]

 

Diemžēl strāvas ģenerators AS "Ventamonjaks" atradās remontā. Pēc elektropiegādes pilnīga atslēguma, svarīgi bija uzturēt drošu spiedienu amonjaka rezervuāros, tādēļ AS "Ventamonjaks" organizēja papildus propāna gāzes rezerves izveidošanu, to piegādājot no Latvijas propāna Ventspils gāzes stacijas Kustes dambī 33. Īsā laikā tika izveidota propāna gāzes rezerve, kas pietika amonjaka drošai glabāšanai vismaz nedēļai. Kā zināms elektroenerģijas padevi atjaunoja apmēram pēc 17 stundām.

5.

[..]pakalpiņi savā apstākļu nepārzināšanā bija tā pārbijušies, ka metās uz savām mašīnām, lai naktī bēgtu laukā no Ventspils Kuldīgas virzienā. [..] Lemberga šoferis esot lielījies, ka viņi tai naktī jau sēdējuši mašīnās pie Polijas robežas… [..]

Visā vētras laikā aktīvi darbojās pilsētas ārkārtas situācijas komisija, kas koordinēja pilsētas dienestu rīcību un uzturēja sakarus ar Valsts atbildīgajām institūcijām - VUGD, Latvenergo u.c. Komisijas darbs notika VUGD telpās Inženieru ielā 1. Ārkārtas situācijas komisijas darbu vadīja domes priekšsēdētājs un visā ārkārtas situācijas laikā viņš atradās vadības centrā.

 

[..] Taču pēc vētras Lembergs savā avīzītē aizgūtnēm stāstīja, kā viņš varonīgi stāvējis pie Ventspils robežas un skaitījis, kuri bēg uz Kuldīgu. [..]

Pielikumā VENTAS BALSS 2005.gada 15.janvārī publicētais paziņojums.

 

VENTAS BALSS, Sestdiena, 2005.gada 15.janvāris

Paziņojums

Aivars Lembergs, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs

Ar pilnu atbildību arī šobrīd varu teikt, ka situācija šķidrā amonjaka glabāšanas kompleksā naktī no 8. uz 9.janvāri, kā arī 9.janvāra dienā neradīja draudus Ventspils pilsētas iedzīvotājiem, tāpēc nebija vajadzības izsludināt trauksmi. Ja pilsētas ārkārtas situāciju komisija bez jebkāda pamata būtu izsludinājusi trauksmi, tad gan komisija būtu jāsauc pie atbildības, jo desmitiem tūkstošu cilvēku panikā bēgtu no pilsētas tāpēc vien, ka ārkārtas situāciju komisija bez objektīva pamata no tenkām ir pārbijusies.

Ir skaidri redzams, ka atsevišķi cilvēki, politiķi un mediji cenšas uzkurināt kaislības par to, kas patiesībā nemaz nebija.

Mēs rēķinājāmies un bijām gatavi vadīt procesu pat sliktākajā gadījumā, ja elektroenerģijas padeves pilsētai nebūtu bijis vairākas dienas.

Par situāciju, kāda bija pilsētā, nepārtraukti informējām, tai skaitā naktī, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kā arī plašsaziņas līdzekļus – gan tieši tos, kuri strādāja, gan ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta starpniecību.

Visu nakti strādājot, mēs rūpējāmies par to, lai varētu strādāt pilsētas slimnīca, pēc iespējas ātrāk tiktu nodrošināta ūdens padeve ventspilniekiem, strādātu kanalizācijas sistēma, darbotos notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, tiktu atjaunota siltumapgāde, atbrīvotas ielas, nodrošināta sabiedriskā kārtība un veikti citi nepieciešamie darbi.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests kopā ar pašvaldību, tāpat kā valstī kopumā, analizē valsts un pašvaldības dienestu, kā arī uzņēmējdarbību, toskait “Latvenergo”, “Ventamonjaks”, “Lattelekom”, “Latvijas Mobilais Telefons”, “Tele 2”, radio un televīzijas staciju, ceļu apsaimniekošanas dienestu un daudzu citu darbu ārkārtas situācijā. Nav šaubu, ka visiem iespējams gatavību darbam ārkārtas situācijā paaugstināt.

Ir nožēlojami 12.janvārī dzirdēt satraukumu no ekonomikas ministra Krišjāņa Kariņa par situāciju naktī no 8. uz 9.janvāri, ja viņš nepiezvanīja uz Ventspili un nepainteresējās par situāciju ne tikai 8.janvārī, bet arī 9. un 10.janvārī. Ministrs K.Kariņš kā atbildīgā valsts amatpersona par enerģētisko drošību valstī pirmo drošības komisijas sēdi sasauca 10.janvārī plkst. 9.00. iedomājieties, kas notiktu, ja tik “operatīvi” strādātu pašvaldības?

Analīzē un secinājumos pašvaldība savas kompetences ietvaros ņems vērā visus racionālos ventspilnieku priekšlikumus un ierosinājumus, kurus uzklausīsim arī turpmāk.

Pateicos visiem par sadarbību un izsaku gandarījumu par to, ka esam sekmīgi pārvarējuši orkānu! Vētras seku likvidācija turpinās.

Lasi vēl

Komentāri (6)

  • -13
    KRX 09.02.2021, 11:45:17

    Neesmu Lemberga fans, bet ar šo visu viņš tikai pazemo sevi vēl vairāk. Attaisnosies jebkura indivīda priekšā tagad līdz jūnijam?
    Papildus tam, nevajag aizmirst, ka šis pravietis Juris parādās apskaužami regulāri pāris mēnešus pirms katrām vēlēšanām. Pārējā laikā pazūdot klusi, kā rasa saullēktā.

  • 0
    Spīdola 09.02.2021, 13:12:13

    To, ka puse Ventspils naktī - tā ap 3 - iem, brauca ārā no pilsētas, redzēju savām acīm. Man un maniem kaimiņiem neviens neko nepaskaidroja, mēs dzīvojām laimīgā neziņā. Tikai neviens no mūsējiem nesaprata, kādēļ naktī steidzīgi teik masveidā atstāta pilsēta. Pēc vētras runājām, ka kādam arī ierindas cilvēkus vajadzēja brīdināt, kas nenotika. Konkrēti pilsētā zināmi cilvēki muka, par saviem darbiniekiem nedomājot.

  • -3
    Juris Orinskis 10.02.2021, 09:52:15

    Sevišķi "izcils" ir trešais punkts. Vējš pūta no dienvidrietumiem un smakas aiznesa ..... jūrā:)))) t.i. pret vēju.....
    Bet īstenībā, protams, tās nejuta pilsētā, bet gan Staldzenē, kas ir pa vējam no lāpas atrašanās vietas. Simtiem cilvēki, ventspilnieki vēlāk tur pastaigājās un redzēja apdzeltējušos priedīšu vainagus. Viņi tāpat visu zin un saprot.

  • 0
    AN 10.02.2021, 19:38:52

    Tas liek domāt, ka šos ''atmaskojumus'' domes uzdevumā rakstīja personas, kurām ir izglītība humanitāro un sociālo zinātņu jomā, nevis dabaszinātnēs.

  • 0
    Ina Fominova 15.03.2021, 00:02:19

    Pilnigi pietiekami ir izlasit pazinojuma datumu. Avarija notika no 8. uz 9. janvari. Pazinojums pec nedelas. Ja, bija gan augsgals, kas laidas ara no Vetspils, tikai celi ta bija ar kokiem aizgazti. Talu jau netika...

  • -2
    sranskis 15.03.2021, 11:15:26

    Fominovai jau bija labi, viņa tupēja savā Lielbritānijā kopā ar pakijiem un dvieļgalvām!

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: