Teātra namā „Jūras vārti” 22. martā plkst. 19.00 būs skatāma izrāde, kura veidota pēc Edvarta Virzas poēmas Straumēni motīviem.

Režisora Viestura Meikšāna iestudējuma pamatā ir skaņa – mūzika, kas izaug no darbības, kuras pamatā ir četri galvenie latviešu gada svētki: Miķeļi, Ziemassvētki, Lielā diena un Jāņi. Caur saulgriežu ritmiem, prieku un rituāliem aktieri atklāj Straumēnu poētisko, filozofisko un latviski reliģisko jēgu.

Meikšāns saka: «Izrādei ir labi panākumi ne tikai Lat­vijā – Teātra gada balva 2009./2010. gada sezonā kategorijās: Gada režisors un Gada muzikālās partitūras autors dramatiskajā izrādē –, bet arī Lietuvā, Krievijā un Čehijā. Katrs tajā atrod savu noskaņu, bet es Straumēnus šādā kontekstā iestudēju, jo tās ir manas saknes, mani identitātes meklējumi.

Izrādē parādās neparasti instrumenti, piemēram, galds ar kontrabasa stīgām, kas rada savdabīgu skaņu. Domāju, mums ir izdevies caur dažādām asociācijām radīt oriģinālu līdzpārdzīvojumu, izvairoties no vecu lietu atražošanas.»

Foto: vdt.lv

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: