Meteņi ir tikai viens no gada sākumā svinamo svētku vārdiem, kuros ziemai piesardzīgi pagriež muguru, lai pievērstos pavasarim un visām ar to saistītajām izdarībām.

Citviet Latvijā šos svētkus dēvē par Lastvāgu, Miesmeti, Pīrāgu dienu, Aizgavēni, Vistlāvi, Vastlāvi, Vastalāvi vai Meteni. Lūk, cik daudz ticis dienai, kurā nedrīkst strādāt, pieminēt čūskas, bet toties noteikti vajag vizināties ar ragaviņām, lielīties no visa spēka, dejot, kurmjus mīdīt, lai tie neraktu dārzos vai pavisam traki- mest bērnus pāri sētai (sēdoša suņa augumā). Pēdējā tradīcija vairāk domāta kā negants joks, lai bērnus visa gada garumā no rītiem būtu vieglāk modināt.

Un, protams, jāiet budēļos. Turklāt, Meteņdiena ir pēdējais brīdis, kad vēl ir iespēja pārtapt par Dzērvi, Lāci, Kazu, Siena kaudzi vai pašu Meteņtēvu. Tās un citas tradīcijas varēs izbaudīt Piejūras brīvdabas muzejā 21. februārī no plkst. 13.

Muzeja pedagogs Zane Pavariņa jau visu februāri iepazīstināja skolu jauniešus ar meteņu paražām un tieši rīt tās klases, kas apguva šo muzejpedagoģisko programmu, rītdienas svētkus saņems bez maksas.

Meteņdienas putru ēdīs, tēju dzers un visādi citādi piedalīsies folkloras kopa Rotaļnieks.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: