Piektdien, 3. februārī, plkst. 17.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā notiks Jāņa Valka pirmā romāna „Verķumāte” prezentācija.

Romāns „Verķumāte” guvis atzinību „Latvijas Avīzes” organizētajā „Lata romāna” konkursā.


Romāna par latviešu un Latvijas vēsturi darbība „fantāzijas un humora mērcē” norisinās tradicionālā lauku sētā, kur pagalam netradicionāliem paņēmieniem saimnieko parapasaulīgas un pārpasaulīgas būtnes vecās, šerpās Verķu mātes vadībā. Pie Verķu mātes iknedēļu sērst Dieviņš, abi stāv pāri laikiem un notikumiem un izved lasītāju caur paralēlo pasauļu šīszemes atbalšu džungļiem, cērtot laika taku no 10.gadsimta līdz nesenai pagātnei.


Kāpēc Verķumāte? Uz to Jānis atbild, ka „latviešu mitoloģijā ir visādas mātes – Meža māte, Zemes māte, Vēja māte – un mums ir arī daudz derīgu rīku, kurus dēvē par verķiem – tāds kopīgais apzīmējums i sprigulim, i veļas kuļamajam, i kāpostu stampai. Un parapasaulīgo tēlu jau latviešiem arī pietiek, es gan vēl dažus pieliku klāt.”


Grāmatas atvēršanas svētkos autors sola atklāt ko vairāk par Verķumāti, viņas dzīvi un vēsturi, kā arī ļaut ielūkoties Verķu mājas iekšienē un sadzīves lietās, bet lasītājiem iesaka: „Lasiet un meklējiet paši savu Verķumāti, katram viņa ir citāda un tomēr mums visiem viena vienīgā.”


Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicināti visi interesenti.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: