Otrdien, 24. janvārī plkst. 17:30 Vēstures otrdiena Livonijas ordeņa pilī, stāstījums par Mirdzu Tālbergu - Ventspils papīra leļļu meistari, stāsta - Ilva Buntika.

Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī nesen atklātās Leļļu izstādes kontekstā, muzejs piedāvā Vēstures otrdienā iepazīt tuvāk leģendāro Ventspils papīra leļļu meistari Mirdzu Tālbergu. Lekcijas ietvaros paredzēts arī izstādes apmeklējums.


Pēc bērnībā gūtās traumas, ilgajos sanatorijās pavadītajos mēnešos Mirdza sākusi zīmēt un vienlaikus interesēties par kino. Abas šīs aizraušanās izrādījās uz mūžu. Mirdza Tālberga mācījusies 1. pamatskolā (t.s. J. Sviestiņa skolā), vēlāk Ventspils reālskolā. Draudzenes Mirdzu atceras kā sabiedrisku cilvēku. Interese par kino izpaudusies gadu desmitiem garā sarakstē ar ārzemju kinoaktieriem.


Visas Mirdzas Tālbergas zīmētās papīra leļļu kleitas savu pirmo dzīvi dzīvoja ekrānos. Arī leļļu sejās var sazīmēt tolaik populāro kinozvaigžņu vaibstu atblāzmas. Grētas Garbo, Marlēnas Dītrihas, Sāras Leanderes, vēlāk - Sofijas Lorēnas, Džinas Lolobridžitas u.c. 20. gs. 50. gadu aktrišu vaibstus un tērpus. Teju puse Ventspils pie Mirdzas pasūtīja papīra lelles un tērpus. Radinieces atceras, ka tika pat šūtas īstas kleitas pēc papīra kleitu paraugiem...


Tie ir tikai nelieli fragmenti no talantīgās ventspilnieces dzīves gājuma. Izsmeļošāku vēstījumu un vizuālos iespaidus saņems Vēstures otrdienas apmeklētāji.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: