Nu jau pusē viens no muzeja jaunākajiem projektiem – Vēstures otrdienas, kas paspējis gūt ventspilnieku atsaucību, neraugoties uz jauko vasaru.

Ideja par šāda cikla rīkošanu radās Ventspils muzeja speciālistiem. «Mūsu vēsturnieki taču veic pētījumus, iegūst jaunu informāciju, atklāj pat unikālas lietas, un kam gan vēl, ja ne ventspilniekiem, lai to atklātu pirmajiem,» stāsta projekta kuratore muzeja pedagoģe Ilva Buntika. Viņa uzskata, ka līdz šim nepelnīti novārtā atstāta mūžizglītība, kurā citiem Eiropas muzejiem ir solīda pieredze.

Lai izpētītu potenciālo auditoriju, tās intereses, labāko pasākumu laiku u.c. nianses, lekciju ciklu nolemts rīkot vasarā, kad cilvēkiem ir atvaļinājums, līdz ar to brīvāks laiks. Šī ir arī pirmā reize, kad muzejs saviem apmeklētājiem uz pasākumiem piedāvā abonementu.

Buntika gan labprātāk tos sauc par vēsturiskiem stāstījumiem, nevis lekcijām, jo tie profesionāļi, kuri iesaistīti šajā projektā, dalās savā zināšanu bagāžā, nevis lasa akadēmisku lekciju. Tie ir: muzeja direktora vietnieks, vadošais pētnieks Armands Vijups, galvenā krājuma glabātāja Ingrīda Štrumfa, vēstures nodaļas vadītāja Stella Lindenberga un Piejūras brīvdabas muzeja krājuma glabātāja Baiba Korše.

Viņi visi ventspilniekiem pazīstami ne tikai kā ļoti kompetenti vēsturnieki, bet arī kā atraktīvi stāstītāji. Smiltnieku māja, Ventspils ģerbonis, pilsēta un tās sabiedrība Kurzemes guberņas laikā un XX gs. 20.–30. gados, arheoloģiskās liecības no 17.–18. gs., fotogrāfijas attīstība 19.–20. gs. – šīs ir šāgada vasaras lektorija tēmas.

Buntika atklāj, ka šis ir tāds kā pilotprojekts nopietnākai iecerei – veidot Muzeja draugu klubu. Ventspilnieku vidū netrūkst dažāda vecuma interesentu par šo zinātni: vasaras lekcijas, neraugoties uz jaukajiem laika apstākļiem, apmeklē ap 15 cilvēku, bet rudenī viņu pulciņu varētu papildināt arī skolēni un studenti, pieļauj muzeja pedagoģe.

Atraktīvā vēsturniece Ingrīda Štrumfa šajā otrdienā stāstīja par Ventspili un tās iedzīvotājiem Kurzemes guberņas laikā (1795–1915).

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: