Ceļojošā izstāde Rīga- Sanktpēterburga: cilvēki, laiki, tradīcijas, no 27.septembra līdz 2.oktobrim Ventspils muzejā Livonijas ordeņa pilī.

Izstādi, kuru veido 18 stendi latviešu un krievu valodās, vēstī par Latvijas inteliģences vēsturiskajām saiknēm ar Sanktpēterburgu. Izstādi sagatavojis fonds N.E.V.A.

Ceļojošā izstāde, kas februāra vidū pabija Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā uz Ventspils muzeju atceļojusi Krievu kultūras dienu kontekstā un būs skatāma tikai līdz 2.oktobrim, jo jau pirmdien dosies prom uz Pēterburgu. Izstādē apkopots bagātīgs informatīvais un vizuālais materiāls, sākot jau ar 18.gs. galma politiku, kurā kā karalienes favorīts bija iesaistīts Kurzemes hercogs Ernsts Johans Bīrons. Un neiespējami iztēloties latviešu pirmo atmodu bez Pēterburgas skolās mācītajiem jaunlatviešiem- Krišjāņa Valdemāra, Krišjāņa Barona, Rūdolfa Blaumaņa, Kārļa Baumaņa un citiem.

Latviešu profesionālā mākslas izglītība arī bija saistīta gan ar Pēterburgas mākslas akadēmiju, kuras absolvents, iemīļotais akadēmijas rektora Arhipa Kuindži audzēknis Vilhelms Purvītis dibina Mākslas akadēmiju Latvijā, gan Kazaņas Mākslas skolu, ko absolvējis Brīvības pieminekļa autors Kārlis Zāle. Izstāde ir par pozitīvu vēsturisko atmiņu, kas ir labvēlīgs pamats kultūras sakariem arī mūsdienās.

Krievu Kultūras dienu un izstādes atklāšana notiks 28.septembrī plkst.17:00 Livonijas ordeņa pilī. Izstāde skatāma jau no 27.septembra.

Ventspils muzejā Krievu kultūras dienu kontekstā skatāma vēl viena izstāde «Ventspils Sv.Nikolaja baznīcai -110».

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: