No 3. līdz 11. septembrim Ventspilī notika Kurzemes dzejas dienu pasākumi.

Apskati fotogrāfijas!

Foto no pasākuma Bērnu bibliotēkā - tikšanās ar rakstnieci Māru Cielēnu.

Dzeja uz kuģīša "Hercogs Jēkabs"

Ceturtdien, 8.septembrī plkst.18 Galvenajā bibliotēkā tikšanās ar Dzejas dienu viesi - dzejnieku un atdzejotāju Juri Kronbergu un divu jaunu grāmatu atvēršanas svētki. Tās ir Kronberga dzeju krājums „Ik dienas” un zviedru dzejnieka Tomasa Transtremera grāmata „Dzeja", ko latviešu valodā atdzejojuši Juris Kronbergs un Guntars Godiņš.

Juris Kronbergs dzimis 1946.g. Stokholmā  Studējis ziemeļu un baltu valodas, literatūras vēsturi, publicējas kopš 60. gadu vidus. Kronberga dzeja top gan zviedriski, gan latviski. Viņš arī tulko un atdzejo gan no zviedru un norvēģu valodām uz latviešu, gan no latviešu valodas uz zviedru. Atbildot uz jautājumu par dzejas uzdevumu, Kronbergs saka: ” Es vienkārši rakstu to, kas man tai brīdī liekas svarīgs un kas manī rosina rakstīšanu. Es ceru, ka manā dzejā ir kāda virzība. Atkārtošanās ir mākslas nāve”.

Piektdien, 9.septembrī plkst.17.30, Galvenajā bibliotēkā notika Brindas Ceriņas monodrāmas izrāde “Roze bez ērkšķiem”. Izrāde veltīta dzejniecei Mirdzai Ķempei. Dzejnieces dzīve allaž piesaistījusi  interesi un ziņkāri, uzjundot dvēseles kaislības ap savu personību. Izrāde ir mēģinājums parādīt dzejnieces dzīves pēdējos mirkļus, kad viņa, aizejot mūžībā, atkal tiekas ar sev tuviem cilvēkiem, jūru un dzimto pilsētu Liepāju. Mirdzu Ķempi izrādē atveido Liepājas teātra aktrise Anda Albuže.

 

Sestdien, 10.septembrī plkst.11, Bērnu bibliotēkā ar mazajiem lasītājiem tikās divkārtēja Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā ieguvēja rakstniece Māra Cielēna.

Šogad Cielēnai balva piešķirta par trim darbiem - literāro pasaku grāmatām "Princese Aurēlija un kokspoki", "Deguns debesīs" un dzejoļu grāmatu "Žirafes šalle", bet 2006.gadā-  par grāmatu "Ņau un Murr". Māras Cielēnas radītajā pasaku pasaulē spraigi un pārsteidzoši mūsdienīgi dzīvo gan reāli, gan fantastiski personāži, kas vedina lasītāju atrast interesanto un darīt labo.  

Sestdien, 10.septembrī plkst.16, Pārventas bibliotēkā uz poētiski-muzikālu programmu „Kalendārs ar dzeguzi” un savas jaunās dzejas grāmatas atvēršanu aicināja Tatjana Zamurajeva (Pleskava).

Tatjana Zamurajeva ventspilniekiem ir labi pazīstama. 2000.gadā Ventspilī notika viņas pirmais solo koncerts. Tatjana ir koncertējusi Krievijā, Zviedrijā un Latvijā, piedalījusies festivālos un konkursos, laidusi klajā četrus mūzikas albumus. Īsi raksturojot Tatjanas Zamurajevas daiļradi, var teikt – viņas dzejai un mūzikai piemīt dziļš lirisms un sievišķība, patiesums, kas dažāda vecuma klausītāju sirdī atstāj dziļus nospiedumus. Jāatzīmē, ka dzejas krājuma „Kalendārs ar dzeguzi” prezentācija Ventspilī notiks mēnesi agrāk nekā Tatjanas Zamurejevas dzimtajā Pleskavā. Pasākums notiks krievu valodā.

Svētdien, 11.septembrī plkst. 15, Pārventas bibliotēkā notika pasākums „Vērsis uz jumta”.  Koncertprogrammā piedalījās dzejnieki un mūziķi Ieva Rupenheite, Andris Akmentiņš, Eduards Liniņš, Ieva Parša, Orests Silabriedis.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: