Meklējot Eiropas kultūras mantojuma dienu piemērotāko objektu Ventspils pilsētā, par tādu šogad tika atzīts valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis – Ventspils senpilsēta.

Tās teritorijā un aizsardzības zonā pēdējos gados veikto pētījumu un arheoloģiskās uzraudzības darbu rezultātā izdarītie atklājumi Ventspils pilsētas vēstures izzināšanā vistiešākajā veidā atbilst šā gada tēmai „Kultūras mantojums –zināšanas un prasmes”.

 

Pēdējo gadu pētījumi Senpilsētā ir likuši sākt pārvērtēt mūsu priekšstatus par Ventspils pilsētas senākās daļas atrašanās vietu, tās platību, pilsētas teritorijas izmaiņas iemesliem un norisēm. Daži no atklājumiem ir pat vairāk kā pārsteidzoši – kā izrādās, pilsētu 17.gs. piemeklējusi īsta ekoloģiska katastrofa.

 

Atzīmējot Eiropas kultūras mantojuma dienas, sadarbojoties Ventspils muzeja un Ventspils pilsētas domes Arhitektūras un pilsētbūvniecības nodaļas speciālistiem sestdien, 10.septembrī, plkst. 11.00 Ventspils Jaunrades nama semināru telpā tiek rīkoti zinātniskie lasījumi, kuru mērķis ir sniegt informāciju sabiedrībai par jaunākajām atziņām un atklājumiem, kas saistīti ar Ventspils pilsētas senāko vēsturi. Programmā ietverti divi lasījumi:

 

1. Ventspils muzeja galvenās krājuma glabātājas Ingrīdas Štrumfas lasījums - „Ventspils senpilsēta rakstīto avotu gaismā: izpētes historiogrāfija”, kas būs veltīts kādreizējiem priekšstatiem par senās Ventspils atrašanās vietu un jaunākajām atziņām, ko ļauj veikt gan rakstos atrodamais, gan arheoloģiskajos pētījumos un novērojumos konstatējamais, gan salīdzinājumos ar citām viduslaiku pilsētām izsecināmais.

 

2. Ventspils muzeja vadošā pētnieka Armanda Vijupa lasījums „Ventspils senpilsēta: 2009.-2011.g. arheoloģisko pētījumu rezultāti” par 2009.-2011.gada arheoloģiskajos pētījumos iegūtajām jaunajām atziņām par senās pilsētas atrašanās vietu, tajā skaitā arī par izrakumu, kas veikti Jaunrades nama pagalmā, rezultātiem.

Uz Eiropas kultūras mantojuma dienām veltītajiem lasījumiem ir aicināti visi interesenti – Ventspils pilsētas vēstures izzinātāji un cienītāji.

Reizi gadā Eiropas 50 valstīs norit kultūras mantojuma dienas un ik gadu katra valsts izvēlas savu tēmu, kurai veltītas šīs dienas. Latvijā 2011.gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma ir  „Kultūras mantojums - zināšanas un prasmes”, kuru definējot valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir uzsvērusi, ka kultūras mantojums ir mūsu kopēja bagātība – iedvesmas un zināšanu avots, vienlaikus tā aprūpe un saglabāšana nākamajām paaudzēm prasa zināšanas un prasmes, tādējādi izceļot izglītības un zinātniskās pētniecības nozīmi, nepieciešamību atgādināt senas, tāpat kā meklēt inovatīvas tehnoloģijas, kā arī zināšanu apmaiņu profesionāļu vidū, īpašu uzmanību pievēršot jauno speciālistu apmācībai.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: