Ceturtdien plkst.16.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās grafiķes Mārītes Klušas jubilejas izstādi.

Māksliniece dzimusi Pļaviņās, mācījusies Latvijas Mākslas akadēmijā, kur absolvējusi Interjera un iekārtas nodaļu, bet 1995. gadā — maģistrantūru. Viņa dzīvojusi un strādājusi Madonā, Rīgā un Daugavpilī, bet no 1986. gada - Ventspilī.

Jau divdesmit gadus Kluša ir tēlotājas mākslas studijas vadītāja Ventspils jaunrades namā. Tur viņa strādā ar interesentiem un gatavo jauniešus augstskolai. Pie studijas vadītājas nāk topošie arhitekti, mākslinieki un dizaineri. „Visi, kas gribējuši studēt, ir tikuši arī tālāk,” atzīst māksliniece.

Vairākus gadus M. Kluša vada studiju pieaugušajiem „VINcenta" Ventspils Augstskolā un darbojas arī kā pasniedzēja mūžizglītības programmās.

Šovasar Mārītes Klušas darbi bija apskatāmi jubilejas izstādē „Replikas” Latvijas Mākslinieku savienības galerijā. Tur izstādītie darbi - tušas zīmējumi, ko pati māksliniece pielīdzina gleznojumiem, būs skatāmi arī Galvenajā bibliotēkā.

Par katru izstādē apskatāmo darbu autorei ir savs stāsts, bet tie visi ir konkrētā brīža izjūtas un redzējums.

Mārīte Kluša rada tehniski filigrānus lielformāta tušas zīmējumus, kas ir vieni no interesantākajiem latviešu grafikas sasniegumiem. Tas ir efektīgs paņēmiens, lai raisītu emocijas par dzīves pretstatiem. Visos tušas zīmējumos ir izteikts balanss starp gaišo un tumšo, un tomēr šķiet, ka vairāk māksliniece aicina ikvienu ielūkoties savā satraukuma neziņā un neapjaustajās bailēs, pārdomās un skumjās, siltuma izjūtās un atmiņās. Filigrānie darbi demonstrē gan grafiķes augsto tehnisko meistarību, gan pasaules skatījuma modeli – maksimāli piesātinātu ar nepieciešamību alegoriski runāt par pretējiem poliem.

Jautāta, kāpēc viņa pievērsusies tieši tušas zīmējumiem, māksliniece teic, ka tā bijusi nejaušība. Reiz viņai bijusi iespēja aizbraukt uz mākslinieku radošo nometni. Sākumā gan nezinājusi, ko tur darīs, bet tad mirkļa ietekmē radījusi tušas zīmējumu, un kopš tā laika šis žanrs ir viņu pārņēmis.

Izstādes atklāšana un tikšanās ar Mārīti Klušu Galvenajā bibliotēkā ceturtdien, 4.augustā, plkst.16.00. Aicināti visi, kas mākslinieci pazīst vai vēlas iepazīt. 

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: