«Čikāgas piecīši» Ventspils pilsētas svētkos dāvina jubilejas koncertu „Beidzot 50”, kas notiks sestdien  6. augustā plkst. 19.00. Ostas ielas promenādē.

Amerikas latviešu vokāli instrumentālais ansamblis Čikāgas piecīši piecdesmito dzimšanas dienu šī gada jūlijā un augustā svin kopā ar saviem skatītājiem Londonā un Latvijā. Piecīšu dziesmas šovasar skanēs Siguldā, Ventspilī, Jelgavā, Preiļos, Alūksnē, Bauskā, Baložos un Valmierā, bet jubilejas koncertu turnejas noslēguma koncerts notiks Latvijas Nacionālajā teātrī, Rīgā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Latvijā «Čikāgas piecīšu» dziesmas ienāk ar lenšu magnetofona ierakstiem, kurus latvieši, ignorējot padomju pilsoņu pasta uzraudzību ar ārvalstīm un Drošības komitejas kontroles, slepus klausās tikai uzticamu draugu vai radu lokā.

«Piecīši» atskaņo tolaik vēl aizliegto klaidu latviešu mūziku, kuru ballītēs un godos latvieši Latvijā sāk dungot un dziedāt tikai septiņdesmitajos. Tā stāsta par kādu citu, Latvijā tolaik tik svešu pasauli, kuru nav iespējams iepazīt vai izzināt, bet kura vienkāršās un populārās melodijas runā par cerībām un sapņiem, kas cilvēkus vieno vienmēr un visur, lai kur viņi arī atrastos un kā viņiem klātos.

«Čikāgas piecīšu» pirmie koncerti Latvijā deviņdesmito gadu sākumā kļūst par sensāciju. Vokālā ansambļa dziedātāju balsis iegūst atpazīstamību un popularitāti arī Latvijā. 2008. gadā, koncertu turnejā, kas veltīta Latvijas 90. gadskārtai, skatītāji atkal apliecina «piecīšiem» savu nedalīto publikas mīlestību.

Par ansambļa dibināšanu «Čikāgas piecīši» uzskata 1961. gadu, kad Čikāgas latviešu jaunatnes sarīkojumā iepazīstas Modris Avotiņš, Uldis Ievāns, Alberts Legzdiņš un Jānis Rinkušs, kurus vieno kopīga interese par mūziku un veselīga humora izjūta. Pēc neilga laika grupa kļūst par Amerikas latviešu jaunatnes ceļojošo muzikālo sūtni Amerikā un Kanādā. Seko ielūgumi uz latviešu jaunatnes centriem arī Austrālijā, Dienvidamerikā un Eiropā. Laika gaitā mainās ansambļa sastāvs, to papildina Janīna Ankipāns, Armands Birkens, Uldis Streips, Lorija Vuda un Alnis Cers.

«Piecīši» paši raksta dziesmu vārdus un aranžējumus, satīriskus skečus un liriskus monologus. Par priecīgāko un laimīgāko laiku savā mūziķu karjerā Čikāgas piecīši uzskata 1989. gadu, kad vokāli instrumentālā grupa pirmo reizi koncertē Latvijā, Mežaparka estrādē un viņos klausās vairāki desmiti tūkstoši skatītāju.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: