Sestdien plkst. 13.00 un 16.00 Livonijas ordeņa pilī Ventspils teātris aicina uz izrādi V. Šekspīrs „Sapnis vasaras naktī”.

Lugā meistarīgi savīts teiksmainais ar reālo, nopietnais ar smieklīgo, liriskais ar humoru. Darbs ir sarakstīts ap 1595. – 1596.gadu. Ir pamatota versija, ka tā īpaši paredzēta un pasūtīta augstdzimušu personu kāzu svinībām.

Lomu apjoms (Ventspils teātra izrādes variantā samazināts) liek domāt, ka luga rakstīta pieaugušo trupai sadarbībā ar kādu bērnu grupu. Personas iezīmē trīs līmeņus: dievi, kas gan apveltīti ar gluži cilvēciskām īpašībām, mīlētāji, kas dzīvo savu jūtu pasaulē un ir pilnīgi to varā un amatnieki, kas neskatoties uz savu necilo stāvokli un trūcīgajām iespējām, tomēr cenšas tuvoties lielajai mākslas pasaulei.

Dievi, dabas likumi un kaislības vada cilvēkus, liek tiem iziet maldu ceļus, lai caur ciešanām atgrieztos laimes pilnā saskaņā un harmonijā. Ir divi ceļi kā to sasniegt, un ko redzam lugā – mīlestības, tās izraisīto ciešanu ceļš un tuvošanās mākslas pasaulei, kas mūs paceļ no ikdienības tuvāk dievu mājokļiem.
 
Jauniestudējums pamatā ir jauno aktieru izrāde, no kuriem daļa ir debitanti. Kopā ar viņiem uz skatuves darbojas arī ilggadējie un pieredzējušie Ventspils teātra aktieri. Iestudējuma scenogrāfs ir Ints Sedlenieks, kostīmu māksliniece Lāsma Svikule.

Izrādes finansiāli atbalsta Ventspils pilsētas dome. Biļešu cena Ls 1,50; skolēniem, studentiem, pensionāriem Ls 0,75. Biļešu iepriekšpārdošana Livonijas ordeņa pils kasē (tālr. 63626288). Vietu skaits ierobežots.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: