Trešajā Starptautiskajā amatierteātru festivālā Smiekli, asaras un mīlestībaZarečenajā uzteikta Ventspils teātra aktrises Inetas Kalniņas aktierspēle un Rūtas Kuplās scenogrāfija.

Festivālā ventspilnieki izrādīja Leldes Stumbres Laimīgo Blūmentāli. Agra Krūmiņa režisētā iestudējuma pirmizrāde notika 2007. gadā, pēc diviem gadiem Latvijas amatierteātru iestudējumu skatē ieguva augstāko atzinību – Gada izrāde 2008. Arī pēc tam šo izrādi novērtēja, un Starptautiskās amatierteātru asociācijas Krievijas centra ģenerālsekretāre Alla Zorina uzaicināja ventspilniekus piedalīties festivālā Smiekli, asaras un mīlestība Zarečnajā.

Latviju un vienlaikus Eiropu pasākumā pārstāvēja arī Gulbenes teātris, kas izrādīja Valentīnas Ozolas viencēlienu Kājas (rež. Edīte Siļķēna). Pēc režisora Agra Krūmiņa teiktā, festivālā uzstājušās dažas spēcīgas Krievijas trupas. «Redzējām vairākus rituālā teātra paraugus, daudzām izrādēm bija nacionāla ievirze ar pareizticības noskaņu. Varēja manīt, ka cilvēkiem ir nostaļģija pēc cariskās Krievijas. Savukārt mūs, latviešus, uztvēra kā modernā teātra parauga pārstāvjus, mūs saistīja ar avangardu,» saka Krūmiņš.

Laimīgo Blūmentāli Zarečenajā izrādīja Vija Draviņa, Ineta Kalniņa, Vita Kaudze un Māris Valtenbergs, turklāt mūsu trupa, izpalīdzot kolēģiem, iesaistījās arī Gulbenes teātra izrādē, saņemot par to festivāla rīkotāju pateicību. Pozitīvi novērtēta arī Blūmentāles scenogrāfija, atzinība izteikta Ernas lomas atveidotājai Kalniņai.

Būdama aktrise ar pieredzi, Ineta uzstājusies dažādās auditorijās, ne reizi vien skatītāju rindās bijuši cilvēki, kas nesaprot latviešu valodu, tomēr tas netraucē. «Arī šoreiz, kad bijām Zarečenajā, bija izjūta, ka spēlēju savējiem. Tas, ka skatītāji nemāk latviski, nedod nekādas atlaides, pat vairāk – lai viņi tomēr saprastu notiekošo, ķermeņa valodai un iekšējam monologam jābūt vēl stiprākam,» saka Ineta.

Viņa katrreiz spēlē ar atdevi, izjūtot atbildību pret pārējo komandu – aktieriem, režisoru utt. «Ja esi apņēmies spēlēt, tas jādara godīgi, no sirds, Tas ir nopietns apsolījums,» uzskata Ineta.

Septembrī mūsējie Laimīgo Blūmentāli vedīs uz Lietuvu, kur Jonavā notiks nozīmīgs starptautisks teātra festivāls Aidas 2011.

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: