22. maijā plkst.17 teātra namā “Jūras vārti” viesosies Latvijas Nacionālā opera ar Džuzepes Verdi operas „Nabuko” atjaunojuma izrādi.

Šoreiz uz Ventspili brauc lielākais operas mākslinieku sastāvs, kāds jelkad Ventspilī ir bijis.

„Nabuko” pasaules pirmiestudējums notika 1842.gada 9.martā Milānas La Scala teātrī, pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā notika 1996.gada 29.decembrī. Pats komponists par „Nabuko” savulaik teica: „Šī ir opera, ar kuru tā pa īstam sākās mana komponista karjera. Un, lai gan man bija jāpārvar daudz grūtību, ir skaidrs, ka Nabuko dzimis zem laimīgas zvaigznes.” Slavenākajam operas "Nabuko" muzikālajam fragmentam – ebreju vergu korim „Lido, doma, zelta spārniem...” – bija lemts kļūt par vienu no visu laiku slavenākajiem operu kora numuriem. Šis koris vairākus gadu desmitus bija viens no nedaudzajiem numuriem, ko kā piedevu atļāva atkārtot Ņujorkas Metropolitan opera.

""Nabuko" iestudējuma idejiski filozofiskais pamats ir laiks. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā – tas ir saules, dzīves loku un debespušu ritums. Šī izrāde ir specifiska ar to, ka visu laiku notiek interešu grupu sadursme – galvenokārt attiecībās starp  Jūdeju un Babiloniju. Tā ir cīņa par iekarošanu, uzurpēšanu, tā ir manipulācija ar varu u.c. Kad operas varoņi ir izgājuši šos daudzos dzīves lokus, viņi, saprotot un atzīstot savas pieļautās kļūdas, lūdz piedošanu. Piedošanu gan saviem tuvākajiem, gan pretiniekiem un, visbeidzot, visuvarenajam Dievam. Piedošanas tēma ir galvenā fināla atziņa, bet atrisinājuma atslēga visam ir mīlestība, kas dara neiespējamo,” stāsta režisors.

Baritons Samsons Izjumovs, kurš Nabuko dziedāja iestudējuma sākotnējā versijā, saka: „Ar visu sirdi izjūtu šo lomu, un dalība atjaunotajā Nabuko man nozīmē dziedāt vienu no mīļākajām partijām. Nabuko atjaunojumā man pavērās izaicinājums strādāt kopā ar jauniem operas dziedātājiem.”

Iestudējuma diriģents Aigars Meri, režisors Guntis Gailītis, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka u.c. Galvenajās lomās redzēsiet Samsonu Izjumovu (Nabuko), Julianu Bavarsku (Abigaila), Kristīni Zadovsku (Fenēna), Viesturs Jansons (Ismails), Krišjānis Norvelis (Zakarija) u.c.  

Lasi vēl

Komentāri (0)

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: