Nopietni, pa jokam pirms diviem gadiem sevi pieteica jauniešu mūzikas grupa BUKTE no Ventspils. Svinot divu gadu pastāvēšanu, nesen klajā nācis grupas debijas albums Bēdu ieleja, kas reizē arī veicinājis plašāku atpazīstamību Latvijas mērogā.

BUKTI pārstāv četri enerģiski, jautri un pozitīvi jaunieši no Ventspils: Pēteris Alkšbirze – vokāls, Everts Riekstiņš – ģitāra, Edvards Goba – basģitāra, Kristiāns Lindenblats – bungas. Grupas menedžeres pienākumus uzņēmusies Everta māsa Evelīna Riekstiņa, kura, absolvējusi Ventspils Valsts 1. ģimnāziju, patlaban studē Latvijas Kultūras akadēmijā. Everts un Pēteris šobrīd ir 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieki. Abu jauniešu aizraušanās ir basketbols. Kristiāns mācās sitaminstrumentu spēli Ventspils Mūzikas vidusskolas 4. kursā, savukārt Edvards studē telemātiku un transporta elektroniskās sistēmas Rīgas Tehniskajā universitātē. Arī viņa nodarbošanās brīvajā laikā ir sports. Jaunieši smej, ka, izņemot Kristiānu, neviens no viņiem nav profesionāls mūziķis un uz to šobrīd arī netiecas, pat neskatoties uz to, ka veiksmīgi un jau diezgan plaši sevi pieteikuši ar mūzikas grupu BUKTE. Pirmo reizi šādā sastāvā jaunieši uzstājās pirms diviem gadiem 1. ģimnāzijas 12. klašu Žetonu vakarā. Drīz pēc tam viņi saņēma uzaicinājumu pirmajam koncertam 12. klases izlaiduma ballē. Pirmais koncerts ārpus skolas izskanēja Ventspils Jauniešu mājā 2022. gadā, kad BUKTE aicināja uz Sieviešu dienai veltītu koncertu 7 soļi īstas mīlas. Jaunieši stāsta, ka viņiem par patīkamu pārsteigumu toreiz sanāca pat vairāki desmiti klausītāju. Sekoja uzstāšanās dzimšanas dienu svinībās, festivālā Valpurģi 2023, kas ir Latvijas Kultūras akadēmijas studentu organizēts kultūras un mūzikas pasākums, Latvijas Universitātes studentu svētkos Aristotelis, Liepājas Universitātes studentu ballē un dažādu skolu notikumos. Viens no pēdējiem koncertiem aizvadīts kokteiļu bārā, naktsklubā Silrak.

BUKTES repertuārā ir gan grupas oriģinālkompozīcijas, gan arī tautā iemīļotu un populāru dziesmu kaverversijas. Emociju buķete – tā viņi raksturo grupas daiļradi. Starp žanriem un noskaņām «kā pa amerikāņu kalniņiem», iepazīstina Edvards.

Valentīna dienā, kas ir BUKTES dzimšanas diena, grupa izdeva debijas albumu Bēdu ieleja, kurā apkopotas 13 oriģināldziesmas. Par godu šim notikumam un arī BUKTES jaunākajai dziesmai Ziemeļvējš jaunieši nesen bija dzirdami gan Kurzemes Radio ēterā, gan arī Latvijas Televīzijas pārraidē Rīta Panorāma, kas veicināja viņu atpazīstamību. Turklāt jaunā pieredze jauniešiem likusi nonākt pie vienkāršas, bet vērtīgas atziņas – ja ir jautājums, seko atbilde; uzdrīkstoties spert pirmo soli, top pretimnākšana.

Dziesmas tiek ierakstītas Katoļu ielas ierakstos, kas, kā izrādās, ir Everta istaba, smejot stāsta jaunieši. Savukārt bungu pavadījums dziesmām ierakstīts Mūzikas vidusskolas mācību ierakstu studijā. Līdzīgi kā grupas izveidošana un katrs nākamais solis uz priekšu, arī dziesmu tapšana lielā mērā ir improvizācija, spontāns radošais process, kam jaunieši vienkārši ļaujas. Visas dziesmas ir latviešu valodā. «Mēs visu darām netīšām,» saka Kristiāns. «Uz emocijām!» smejot papildina Everts. Jaunieši uzsver, ka arī koncertos publiku pamatā pavelk nevis ar augstvērtīgu muzikālo izpildījumu un izcilu vokālu, bet gan ar enerģijas strāvojumu, jautrību un patīkamu gaisotni. Lai viestu skaidrāku izpratni tiem, kuri vēl nav dzirdējuši grupas izpildījumu, puiši sevi salīdzina ar humoristisko Mazo princi un Reiganiem, kam satiekoties, būtu BUKTE. «Mēs vienkārši darām to, kas mums ļoti patīk. Tā ir baudāma nodarbe kopā ar čomiem, mūsu atpūta. Un, ja tas, ko darām, patīk arī citiem, tad vispār superīgi!» saka Pēteris. «Lielākais prieks par visu ir tad, kad atceros, kā mēs sākām. Tātad kaut ko mēs tiešām darām pareizi,» pievienojas Everts. Jaunieši stāsta, ka, sacerot dziesmas, mūziku cenšas nepadarīt sarežģītu, un pieļauj, ka varbūt tas cilvēkus uzrunā. «Man šķiet, ka mums labi saskan savā starpā, un tad tā ķīmija aiziet gaisā. Mēs četratā varētu arī badmintonu spēlēt un ne tikai,» smej Kristiāns.

Lasi vēl

Komentāri (1)

  • 0
    Lielais Kretīns 13.03.2024, 11:13:40

    Interesanti vai fotogrāfijas uzņemšanai tika norobežota iela? Kāds domā par satiksmes drošību? Tā iela sanāk daļa no Eiropas maģistrāles E22

Pievieno komentāru:

Lai komentētu šo rakstu, lūdzam vispirms autorizēties: